Index Vakbarát Hírportál

Életveszélybe került két elázott rendőr a Tiszán

2022. december 14., szerda 20:50

Vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség december 14-én vádat emelt egy rendőr alezredes ellen.

A vádlott 2021 áprilisában vízi járőrszolgálatot látott el a társával a Tiszán egy  kisgéphajóval, amelyet ő vezetett. A rendőr alezredes közlekedése során elhaladt a jobb parton kitűzött „Nem szabadon közlekedő komp” tájékoztató jelzés mellett, majd közeledett a köteles komphoz, amelynek acélsodronya ekkor felemelt állapotban volt.

A komp személyzete fehér színű jelzőzászlóval figyelmeztetett arra, hogy az acélsodrony felemelt állapotban van, a hajózási út nem szabad. Az alezredes a vízi közlekedésre vonatkozó szabályt megszegve, az alacsonyvezetésű köteles komp kifeszített kötelét túlságosan megközelítette, majd járőrtársa egy ott horgászó férfit igazoltatott.

A rendőr a kötél leengedésére kérte a komp személyzetét, majd anélkül, hogy ennek megtörténtét megvárta volna, hátramenetbe kezdett, majd a műszaki előírásokat be nem tartva hirtelen mozdulattal előremenetbe váltott. Emiatt a motor lefulladt, a víz sodrása pedig a lefelé mozgó, de még a víz fölött lévő kompkötél felé sodorta a motorcsónakot, amelynek nekiütközött, majd felborult.

A rendőr alezredes és járőrtársa a rendszeresített mentőmellény viselése nélkül a 10 fok hőmérsékletű vízbe estek, majd a felborult kisgéphajó fenéklemezére felkapaszkodva várták meg a kimentésüket.

A gyanúsított cselekményével a hajóban tartózkodó rendőr őrmester életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, azonban a balesetért való felelősséget nem ismerte el, közölte a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

Vádiratában az ügyészség pénzbüntetés kiszabására és a vízi járművezetéstől történő eltiltásra tett indítványt.

Rovatok