Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtotta saját matracát a zárkájával együtt egy budapesti rab

2022. december 15., csütörtök 13:39

Felgyújtotta zárkáját egy rab Budapesten, a külföldi férfi életét az őrök mentették meg – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).

A 35 éves letartóztatott szerda délelőtt meggyújtotta ágymatracát, majd amikor észlelte, hogy a lángok magasra csapnak, megpróbálta eloltani, de a tüzet már nem tudta megfékezni.

A felügyelők – a tüzet észlelve, a szakmai protokollt követve – saját életük, testi épségük kockáztatásával kimenekítették a fogvatartottat a lángokban álló, füsttel teli zárkából. A férfit elsősegélyben részesítették, és eloltották a tüzet. Ezzel párhuzamosan a szomszédos zárkákat is kiürítették, és értesítették a mentőszolgálatot, illetve a katasztrófavédelmet.

A mentőszolgálat munkatársai az MTI szerint ellátták az égési sérüléseket szenvedett fogvatartottat, majd külső egészségügyi intézménybe szállították.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a fogvatartott ellen büntetőfeljelentést tett, valamint fegyelmi és kártérítési eljárás lefolytatását rendelte el.

A BvOP közölte: évente 10-15 fogvatartott életét mentik meg a büntetés-végrehajtás dolgozói. A büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi munkatársa kiemelt figyelmet fordít az elítéltek önkárosító cselekményeinek megelőzésére, megakadályozására.

Rovatok