Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődhet a Dunaferr felszámolása

2022. december 15., csütörtök 13:18

A Fővárosi Törvényszék haladéktalanul, azaz már a vonatkozó rendelet hatálybalépésének napján intézkedett a Székesfehérvári Törvényszék által szerdán az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. mint adós ellen kezdeményezett felszámolási eljárásban. Erről a budapesti bíróság csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény szerint a törvényszék hivatalból rendelte el az adós gazdálkodó szervezet felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről. Az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelölése elektronikus, véletlenszerű kiválasztás alapján történt.

Azt írták, az ideiglenes vagyonfelügyelőnek a végzés kézhezvételét követő napon meg kell kezdenie a tevékenységét, amiről nyolc napon belül tájékoztatnia kell a bíróságot.

Amint arról az Index is beszámolt, az orosz érdekeltségű dunaújvárosi cég hosszú ideje a csőd szélén táncol, az üzem mögött álló részvénytársaság adósságát több tízmilliárdra becsülik, emiatt a beszállítók nem hajlandók alapanyagot szállítani. A Dunaferr vezetése a kormánytól várt segítséget. Úgy tudni, hogy az állam nem akarja felszámolni a vállalatot, hanem azt rövid távon tulajdonba venné, hogy így készíthesse elő a cég értékesítését.

(Borítókép: A Dunai Vasmű főbejárata. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok