Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet írtak a külföldön tanuló diákok, botrányosnak tartják az oktatás helyzetét

2022. december 15., csütörtök 16:36

Nyílt levelet írtak a külföldön tanuló magyar hallgatók a magyar kormánynak, amelyben többek között arról írnak, hogy megbotránkoztatónak tartják a tanárok „méltatlanul” alacsony fizetését és a közoktatásban tanuló magyar diákok folyamatosan romló átlagteljesítményét. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán válaszolt a diákoknak, és leírta, milyen kormányzati szándékok alakítják a magyar oktatási rendszert.

A diákok levelükben kifejtik, hogy a magyar oktatási rendszer szerintük szegregált, és ellehetetleníti a hátrányos helyzetű tanulókat, míg a központosított állami oktatás a döntések szakmai alapú, hatékony meghozatalát teszi lehetetlenné. Kiemelték, hogy a közoktatás évtizedek óta romló állapotáért a jelenlegi magyar politikai és társadalmi berendezkedés is felelős.

Példaként felhozták, hogy miután a közszolgálati média volt arca nem hisz a tények létezésében, és ugyanezen médium már többször igazolta a politikai elfogultságot, nem meglepő, hogy nem számolnak be a megmozdulások valós méretéről. Hozzátették, hogy a rendszer aránytalanul korlátozza a tiltakozó tanárok sztrájkjogát, majd megtorlással igyekszik elhallgattatni őket.

Levelüket azzal zárták, hogy szilárdan kiállnak volt tanáriak és diáktársaik mellett az „általuk vívott hősies harcban”, és kifejezték erős kétségeiket a jelenlegi „hazug, kirekesztő és vezérelvű” politikai berendezkedéssel szemben.

Megvolt a reakció

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán reagált a nyílt levélre. A politikus válaszában arról írt, hogy milyen kormányzati szándékok alakítják a magyar oktatási rendszert, és összefoglalta, hogyan gondolkodott a kormány az elmúlt évtizedben az oktatásról.

Kiemelte, hogy ez idő alatt csökkentették a tanórák számát, míg a pedagógusok által szabadon felhasználható időkeret tantárgyanként a duplájára nőtt, és már közel 1,2 millió diák kapja ingyenesen a tankönyveket. A politikus arról is beszámolt, hogy elejét vették az iskolai erőszaknak is, hiszen számos program segíti a diákokat az online zaklatás és a fizikai erőszak elkerülésében. 

Orbán Balázs szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusok bére 2013 és 2017 között átlagosan ötven százalékkal emelkedett, amit 2020-ban és 2022-ben is tízt-tíz százalékos emelés követett. De szóba került a digitalizáció és az elektronikus infrastruktúra fejlesztése, valamint a felsőoktatási intézmények modellváltása és a szakképzési rendszer megújítása is.

A politikus végül megjegyezte, hogy a kormány 2022-ben már csaknem 2200 milliárd forintot fordított az oktatásra.

(Borítókép: Pedagógustüntetés Budapesten 2022. november 18-án. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok