Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Megfelel a magyar érdekeknek az uniós pénzeket érintő megállapodás

2022. december 15., csütörtök 18:03

Magyarország arra számít, hogy a megállapodásnak megfelelően még az év vége előtt megtörténik a vonatkozó szerződések aláírása.

Magyarország tartja a szavát úgy a helyreállítási alap, mint az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos kérdésekről szóló megállapodás tekintetében. – Erről beszélt az MTI-nek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben.

Úgy fogalmazott: megfelel a magyar nemzeti érdekeknek az a megállapodás, amelyet Magyarország a helyreállítási alappal és az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban ért el. A megállapodás összhangban van azokkal a célokkal, amelyeket a tárgyalás elején a magyar kormány megfogalmazott.

Orbán Balázs úgy látja, Brüsszelnek nem nyomást kell gyakorolnia a tagállamokra, hanem nyitottnak kell lennie a felvetésekre. Ez vonatkozik Lengyelország aggályaira is – tette hozzá.

A miniszterelnök politikai igazgatója elmondta: Magyarország arra számít, hogy a megállapodásnak megfelelően még az év vége előtt megtörténik a vonatkozó szerződések aláírása. Azt is hozzátette, hogy a feleknek kompromisszumra kell jutniuk.

A globális minimumadóval kapcsolatban Orbán Balázs elmondta: azt a magyar kormány „munkahelygyilkos”, adóemelést eredményező intézkedésnek tekinti, ezért ellenezte az elfogadását.

Magyarországnak azonban mentességet sikerült kiharcolnia, nem kell adót emelnie, mivel a magyar iparűzési adó beleszámít a globális minimumadóba – emlékeztetett.

Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurót kitevő működési támogatással kapcsolatban közölte, Magyarország nem tartja helyesnek, ha az Európai Unió eladósodik. Elmondta, végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy a már befizetett, más célra fel nem használt uniós források felhasználásával történjen a segítségnyújtás Ukrajnának. Ez megfelel a magyar álláspontnak – emelte ki.

A tőzsdén jegyzett gáz ára felső határának meghatározását kilátásba helyező európai bizottsági javaslatról azt mondta: egy ilyen intézkedés bújtatott szankciónak minősül. Magyarország az energiaszektort érintő semmilyen szankció bevezetését nem támogatja.

Rovatok