Index Vakbarát Hírportál

A honvédelmi miniszter elárulta, milyen haderőt épít Magyarország

2022. december 15., csütörtök 16:31

Magyarország egy eszközeiben modernné váló, a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes, elszánt haderőt épít − mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékosállomány katonai eskütételén, az MH Anyagellátó Raktárbázison kiemelte: a honvédek fontos és történelmi pillanatban tették le esküjüket és vállaltak katonai szolgálatot.

Emlékeztetett: háború dúl az ország szomszédjában, ennek hatására pedig felgyorsították a haderőfejlesztést.

Egy eszközeiben modernné váló, a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes, elszánt haderőt építünk, bátor, innovatív, high-tech honvédséget

− fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ehhez várja az esküt tevők elkötelezett és áldozatkész szolgálatát, kitartását és magabiztosságát.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőjében arról beszélt: az esküt tevők megerősítették akaratukat a haza védelmére, vagyis az eskü feladattal, kötelezettséggel is jár.

A parancsnok megköszönte a katonáknak, hogy önként vállalták  a haza szolgálatát,   és azt kérte, az esküt tevők szenteste gondoljanak azokra, akik már hozzájuk hasonlóan viselik az egyenruhát, és a hazájukat szolgálják.

Csütörtökön 147-en tettek esküt. Ők november 7-én vonultak be a területvédelmi zászlóaljakhoz, hogy megkezdjék alapkiképzésüket. A felkészítés hat helyszínen történt: Budapesten, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Várpalotán.

A felkészítés egy öthetes katonai alapkiképzési és egy kéthetes lövész alapozó kiképzési ciklusból épült fel. Az öthetes katonai alapkiképzési periódus során a résztvevők általános katonai ismereteket sajátítottak el, az eskütétel után kezdik meg a lövész alapozó kiképzést. A felkészítést követően a szerződéses katonai szolgálatra felvett állomány jövő év januárjában kerül majd az úgynevezett műveleti besorolású (nem területvédelmi) katonai szervezethez, ahol megkezdi katonai szolgálatát.

Rovatok