Index Vakbarát Hírportál

Elfogadtak egy új törvényt, nagy változás lesz a politikusi vagyonnyilatkozatoknál

2022. december 15., csütörtök 09:04

Szerdán megjelentek azok az új törvénymódosítások, amelyeket az Európai Bizottság kérésére, a jogállamisági eljárás lezárása érdekében fogadott el az Országgyűlés. A legfontosabb változtatás az, hogy nemcsak a politikusok és főbb állami tisztviselők saját vagyonnyilatkozatát, hanem a velük együtt élő családtagjaikét is közzé kell tenni.

A Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg, hogy az Országgyűlés az Európai Bizottság kérésére a jogállamisági eljárás „eredményes lezárása érdekében szükséges módosításáról” hozott döntést az utóbbi napokban. Az életbe léptetett 2022. évi LVI. törvénnyel több korábbi törvényt (összesen 16-ot) módosítanak, 

ÉS SZINTE MINDEN ESETBEN AZT SZABÁLYOZZÁK ÚJRA, HOGY A POLITIKUSOKNAK, ÁLLAMI TISZTVISELŐKNEK MILYEN VAGYONNYILATKOZATOT KELL LEADNIUK A JÖVŐ ÉVTŐL KEZDVE. 

Az új törvényben egyenként szabályozták le azt, hogy mely tisztviselők vagyonnyilatkozatánál állnak be változások. Ezek alapján érintve van

Az előírások szerint a felsoroltaknak először a 2022. november 1. napján fennálló állapot szerint kell vagyonnyilatkozatot benyújtaniuk, méghozzá 2023. január 31-éig,

ÉS EHHEZ CSATOLNIUK KELL A CSALÁDTAGJAIK VAGYONNYILATKOZATÁT IS.

E tekintetben egyébként a szabályozás részletei egyenként különböznek. A politikai felsővezetőknek és az MNB-tisztviselőknek például kivétel nélkül minden családtagja vagyonnyilatkozatát csatolniuk kell, miközben a többi tisztviselőnek rendszerint csak „a vele közös háztartásban élő házastársának, élettársának, továbbá gyermekének” vagy „a vele közös háztartásban élő családtagjának vagyonnyilatkozatát” kell csatolnia a szövegezés értelmében. 

Leszögezték azt is, hogy a nemrég felállított Integritás Hatóság ellenőrizheti ezeket a vagyonnyilatkozatokat „és jogosult vagyonnyilatkozati vizsgálati eljárást lefolytatni”, valamint további vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást kezdeményezni. A törvény a kihirdetését követő napon, vagyis csütörtökön életbe is lépett (néhány paragrafustól eltekintve, amelyek a jövő év elején szintén hatályossá válnak).

Bár a magyar törvények időben érvénybe léptek, Brüsszelben most még áll a bál, mivel egy nem várt fejlemény veszélybe sodorta azokat a Magyarországnak járó uniós forrásokat, amelyek miatt a fenti törvények meghozatala mellett döntött az Országgyűlés.

(Borítókép: Index)

Rovatok