Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen hat évet kapott a veronai buszbaleset sofőrje

2022. december 15., csütörtök 15:39

Az elhunyt gyerekek szülei felháborítónak tartják az ítéletet. A 2017 januárjában történt buszkatasztrófában 18 utas vesztette életét.

Csütörtökön jogerősen hat év fogházbüntetésre ítélték a veronai buszbaleset sofőrjét. Az RTL Híradó értesülése szerint legkorábban négy év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra. Az elmarasztalt férfi elfogadta az ítéletet, az elhunyt gyerekek szülei azonban felháborodásuknak adtak hangot, gyerekgyilkosnak nevezve a sofőrt. 

A Fővárosi Törvényszék a külföldi ítélet megfeleltetése során az elkövetésekor hatályos büntető törvényt alkalmazva megállapította, hogy

a sofőr elkövette a magyar Büntető Törvénykönyv szerinti halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozásának vétségét, amelynek büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az olaszországi bíróság által kiszabott 6 év szabadságvesztést a Fővárosi Törvényszék a magyar joggal összeegyeztethetőnek ítélte és megállapította, hogy az 6 év fogházbüntetésnek felel meg. 

V. Jánost először Olaszországban ítélték el, de az ítélet megszületése előtt hazajött Magyarországra. Letartóztatásáig Békéscsabán élt, munkát is vállalt.

Mint arról beszámoltunk, 2017. január 21-re virradó éjjel a budapesti Szinyei gimnázium csoportja autóbusszal utazott hazafelé egy franciaországi sítáborból. A buszon több mint ötvenen voltak, többségük 14–18 éves diák. A jármű Verona közelében az autópályán balesetet szenvedett, és kigyulladt. 

A tárgyaláson a bíró helyt adott a békéscsabai férfi kérelmének, hogy ne adják ki Olaszországnak, ahol nem jogerősen először 12 évre, majd jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélték a baleset miatt indított büntetőperben, az olasz törvény szerinti közúti emberölés miatt.

Az MTI arról ír, hogy az olaszországi ítélet szerint a sofőr „gondatlanságból, hanyagságból, tapasztalatlanságból és a közúti közlekedésről szóló jogszabályok megsértéséből álló bűnt követett el”.

A sofőr magyar állampolgár, ezért a magyar bíróság az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény szerint járt el. Csütörtökön a Fővárosi Főügyészség képviselője a jogerős olaszországi ítélet figyelembevételét és megfeleltetését, valamint a büntetés végrehajtásának átvételét indítványozta. 

(Borítókép: Handout / Polizia Di Stato / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok