Index Vakbarát Hírportál

Az Integritás Hatóság az ügyészséghez fordul Farkas Flórián ügye miatt

2022. december 16., péntek 08:55

Az Integritás Hatóság elnöke kijelentette: a hatóság minden jogkörével szeretne és fog is élni.

A szervezet, amely bírságot nem szabhat ki, ám feljelentést tehet, az uniós források felhasználását ellenőrzi majd. Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott, 

az gyakorlatilag mindegy, hogy a hatóság miért lett létrehozva, mert az a lényeg, hogy van. 

A törvény széles jogkört biztosít a hatóságnak, ám nyomozni továbbra is csak az ügyészség nyomozhat, de a rendelkezésére álló jogkörrel mindenképp élni fog – jelentette ki a szervezet elnöke. Arra a kérdésre, hogy hogyan került az Integritás Hatóság élére, Bíró Ferenc azt a választ adta, hogy pályázott. 

Az elnökhelyetteseivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „készen kapta” őket az alkalmassági bizottságtól, a csapat másik felét pedig ő maga hívta, vagy közösen választották ki. 

Értse jól, ez egy elit alakulat

– jelentette ki az Egyenes Beszédben, hozzátéve, hogy a nyomozati cselekményig széles skálán mozog a jogkörük, felülvizsgálati indítványt indíthatnak el, közbeszerzéseket állíthatnak meg vagy írhatnak elő. Bíró Ferenc szerint nincs még lefolytatott vizsgálatuk, bár ügyeik már vannak. 

Farkas Flórián ügyében is kaptak bejelentést, és meg fogják keresni az ügyészséget, továbblépni azonban akkor tudnak, ha betekintést nyertek az iratokba – magyarázta a szervezet elnöke. 

2015-ben Hadházy Ákos feljelentése után indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt a Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselő nevével összeforrt roma felzárkóztatási program miatt.

Az ORÖ-nek elsősorban európai uniós forrásból létre kellett volna hoznia egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak.

Az eredetileg ötmilliárd, később 1,6 milliárd forintos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban elismerte, hogy visszaélések voltak az ügyben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és kötelezte a támogatás visszafizetésére. Végül az összegből 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, csak a fennmaradó háromszázmillió forintot kellett az ORÖ-nek visszafizetnie.

A visszaélések nagy részét akkor követték el, amikor Farkas Flórián volt az ORÖ elnöke, és ő volt a program szerződéseinek is az aláírója. A lap szerint a hatóságok egyszer sem kérdezték ki. Farkas egyébként húsz évig volt parlamenti képviselő, helyét a Fidesz–KDNP országos listáján Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos vette át.

Rovatok