Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a részletek a pedagógusok béremeléséről

2022. december 17., szombat 09:34

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet szerint 20 százalékról 32 százalékra emelkedik a pedagógusok szakmai bérpótléka.

Miután Pintér Sándor belügyminiszter pénteken konzultáción vett részt az iskolaigazgatókkal és tanárokkal, ígéretet tett arra, hogy megemelik a pedagógusok bérét. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint azonban csak a pótlékon emelnek, a fizetésen nem. 

A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) korm. rendelet 16. § (11) bekezdésében a »húsz« szövegrész helyébe a »harminckettő« szöveg lép. Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba

– olvasható a rendeletben.

A pedagógus-előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó foglalkoztatott a (9) bekezdésben foglaltak alapján a pótlék és illetményeltérítés nélkül számított illetménye húsz százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra jogosult

– szól a ma még hatályos rendelet. Ezáltal 10 százalékos növekedés valósul meg, de nem a munkabérrel kapcsolatban.

A szakmai szervezetek azonban már többször is szót emeltek ez ellen a módszer ellen, mert a pedagógus-munkabérek számítási alapját jelenleg is a 2014-ben meghatározott 101 500 forint összegű vetítési alap határozza meg, emiatt pedig a fizetés elmaradt a mindenkori minimálbértől.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, amíg Magyarország nem kapja meg az országnak járó forrásokat, 10 százalékos pedagógusbér-emelést tud megelőlegezni a kormány. A mostani 10 százalékos béremelés 143 146 ezer iskolai és óvodai pedagógust érint, és a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít rá.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok