Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik a magyarok kedvenc társasjátéka

2022. december 18., vasárnap 17:41

A koronavírus-járvány kitörése óta egyre többen vesznek társasjátékot, amely karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet. A különböző toplisták élén az Azul, a Homályrév: Az Oroszlánfalka és a Honfoglaló szerepelnek. A hosszabb játékidejű stratégiai játékok egyébként ritkán kerülnek a lista élére.

2022-ben a társasjáték, a kártya, a LEGO és a kreatív, fejlesztő játékok voltak a legkeresettebb játékkategóriák. Ezek közül a társasjáték az, amely a koronavírus-járvány kitörése óta a reneszánszát éli, és az elmúlt években a korábbiaknál is népszerűbbé vált.

A Pénzcentrum most utánajárt, hogy melyek voltak az idei év legkelendőbb játékai, mik az újdonságok, és milyen trendek jellemzik a játékpiacot. A lapnak az eMAG, az egyik legnagyobb magyarországi online piactér, illetve a Gémklub és a Szellemlovas, játékok eladására specializálódott boltok nyilatkoztak.

A toplisták

Az eMAG-nál a legsikeresebb társasjátékok a Honfoglaló, a Pandemic és a Scrabble voltak, melyek inkább klasszikus játékoknak számítanak. Tóth Balázs, a Gémklub senior marketingmenedzsere azt nyilatkozta, hogy a toplisták tetejére leginkább az olcsóbb, szélesebb rétegeket megmozgató játékok kerülnek. A hosszabb játékidejű stratégiai játékok ritkán kerülnek a lista élére.

A Gémklub toplistája 2022-ben:

  1. Azul
  2. Bang!
  3. Cica, pizza, taco, gida, sajt
  4. Dixit
  5. Dobble
  6. Fedőnevek
  7. Fröccs
  8. Robbanó cicák
  9. Spicy
  10. The Mind – Érezz rá!

A Szellemlovas toplistája 2022-ben:

  1. Homályrév: Az Oroszlánfalka
  2. Boldog Kicsi Dínók
  3. 7 Csoda: Párbaj
  4. Ark Nova
  5. Kartográfusok

Az újonnan megjelent játékokat illetően a Szellemlovasnál a legsikeresebbek a Homályrév: Az Oroszlánfalka; Ark Nova; Stardew Valley: The Boardgame; Dűne: Impérium; Mars Terraformálása: Árész Expedíció.

A Gémklubnál a legsikeresebb új játékok: Ark Nova; Azul: A királyné kertje; Homályrév – Az Oroszlánfalka; Ki20tuk!; Kisfröccs; Robbanó minyonok; Stranger Things – Attack of the Mind Flayer; Süti, sapi, taco, pizza, ajcsi; Sweet & Spicy; Szabadulópakli: Drakula kastélya.

Az Index tavalyi karácsonyi társasjáték-ajánlóját ide kattintva  tudja elolvasni.

Felpörgött a társasjátékok iránti kereslet

Mint arról korábban beszámoltunk, eszméletlenül felpörgött a társasjátékok iránti kereslet, milliárdokat költünk évente játékokra, a koronavírus-járvány ráadásul még egyet lökött az amúgy is egyre inkább játékos kedvű társadalom vásárlási kedvén.

Már 2020-ban is növekvő forgalmat mutatott a hazai játékpiac, 55 milliárd forint értékben vásároltunk akkor játékokat, és a piaci szereplők felmérései szerint magasan a társasjátékok kategóriája nyerte a 2020-as évet – megelőzve a kreatív játékokat és a LEGO-t.

(Borítókép: A Fröccs társasjáték. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)

Rovatok