Index Vakbarát Hírportál

Nagy vita van a bevezetés előtt álló légiutasadóról

2022. december 20., kedd 06:14

A XVIII. kerületi önkormányzat január elsejétől utazásonként ezerforintos légiutasadót szedne be a 18 évnél idősebb és a nem kerületi lakos reptéri utasoktól. Budapest Főváros Kormányhivatala szerint a tervezet nem felel meg a hatályos törvényeknek, az érintett polgármester viszont nem ért egyet ezzel a véleménnyel.

„Meggyőződésünk, hogy a települési adó minden szempontból kiállja a jogszerűség próbáját” – közölte a XVIII. kerület DK-s polgármestere, Szaniszló Sándor, miután a főváros arra kérte a képviselő-testületet, hogy 30 napon belül szüntesse meg a jogsértéseket.

A rendeletalkotási folyamat közben Kőrös Péter alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a Pénzügyminisztériumban történt szakértői egyeztetés az ügyben, és nem találtak kivetnivalót. A Smartwings jogi képviselői gyorsan reagáltak, és az intézkedés hatályon kívül helyezését kezdeményezték a fővárosi kormányhivatalnál. A vállalat akár a Kúriáig is elmehet az ügyben, értesült a Világgazdaság.

„Amikor bementem tárgyalni az önkormányzathoz, meglepődött arcokat láttam. Sajnos fogalmuk sincs arról, hogyan működik a légiipar” – nyilatkozta Farkas Attila ügyvezető igazgató.

Szaniszló Sándor polgármester úgy érvelt, jogos és utasonként is jelképes kompenzáció az 1000 forintos települési adó mindazért, amit az ott élőknek el kell viselniük az évről évre növekvő utasforgalom miatt.

Lévai István Zoltán, a Fidesz–KDNP Budapest 15. számú egyéni választókerületének elnöke a VG-nek azt mondta, a kerület fideszes képviselői azért nem szavazták meg a légiutasadót, mert az önkormányzat nem győzte meg őket arról, hogy az jogszerű és megvalósítható.

Rovatok