Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság vizsgálja a magyar újságárusítókra érvényes új szabályozást

2022. december 20., kedd 08:59

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője még nyáron fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi újságstandoknál bevezetett új szabályozás miatt. A bizottság arról tájékoztatta a DK-s politikust, hogy vizsgálatot indított az ügyben.

Egy júniusi rendelet megszüntette az állami hirdetéseket tartalmazó lapok árusítóinak területhasználati engedélykötelezettségét. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője emiatt az Európai Bizottsághoz fordult, hogy vizsgálják felül, az említett pozitív diszkrimináció mennyiben sérti a sajtószabadságot. 

A politikus lapunkhoz eljutatott közleményében úgy fogalmazott: „Ezzel újabb támadást indított az Orbán-kormány a magyar sajtószabadság megmaradt szigetei, a független újságok ellen. 

Az újságárusok így bürokratikus eljárás nélkül árusíthatják a propagandasajtót, míg az állami hirdetéseket nem kapó, ellenzéki és független lapok eltűnhetnek az utcáról

– írja Molnár Csaba. 

A Demokratikus Koalíció szerint ezzel a rendeletével az Orbán-kormány „tovább rombolja az elmúlt 12 évben megtépázott sajtószabadságot Magyarországon”.

A párt megemlíti, hogy keresetükre hivatalos válasz érkezett a brüsszeli testülettől, amelyben azt írták, hogy vizsgálják az ügyet

annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós jog, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájába foglalt véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának tiszteletben tartását

– összegezték az Európai Bizottság levelét. 

A DK úgy véli, hogy „az Árnyékkormány lenne az egyetlen remény arra, hogy olyan európai Magyarországon éljünk, ahol a sajtó szabadon működik és minden egyes emberhez eljuthatnak az igaz hírek” – említi a párt álláspontját Molnár Csaba közleményében. 

(Borítókép: Újságárus kínálata a Bosnyák téri Vásárcsarnoknál. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok