Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Klára összefoglalta árnyékkormányának három hónapos munkáját

2022. december 20., kedd 13:38

Az árnyék-miniszterelnök szerint kabinetje felkészült szakértőkből áll, ezzel bármikor át tudnák venni a kormányzást. Három hónappal ezelőtti megalakulásuk óta több szakszervezettel egyeztettek az őket érintő kérdésekben, a válságot enyhítendő javaslatcsomagokat állítottak elő – emelte ki Dobrev Klára online sajtótájékoztatóján.

Szeptember 19-én alakult meg a Demokratikus Koalíció tagjaiból létrehozott árnyékkormány, ebből az alkalomból Dobrev Klára összefoglalta az árnyék-kabinet munkásságát, amit szavai szerint azért hoztak létre, hogy az Orbán-kormány helyett alternatívát mutassanak. Mint fogalmazott, be akarták mutatni, hogy létezik egy olyan felfogás, ami szerint a hatalmon lévő kormány felelős az ország egészségügyéért, az oktatási rendszerért. 

Az árnyék-miniszterelnök elmondta, hogy nem abban kell mérni a kormány erejét, hogy meg tudja-e tartani a hatalmat. „Ennek módja az emberek megbecsülése, az erős állami szolgáltatások, nem pedig félelemkeltés és riogatás” – húzta alá. Dobrev Klára kiemelte, hogy három hónapos munkásságuk során nemcsak tükröt tartottak a Fidesz-kormánynak, úgy véli, azt is megmutatták, hogy fel tudnak állítani egy szakértőkből álló kabinetet, ezzel bármikor képesek átvenni a kormányzást. 

Felkészültünk, megvan a tudásunk, minden képességünk ahhoz, hogy egy élhetőbb, európaibb és szabadabb Magyarországot teremtsünk

– nyilatkozta a DK alapítója. 

Árnyék-javaslatcsomagok

Külpolitikájuk

A DK képviselője arra is kitért, hogy a külpolitikában is aktívak voltak, az elmúlt három hónap alatt biztosították a NATO és az európai uniós szövetségeseinket, hogy elkötelezettek vagyunk a közös érdekek és a tagságok fenntartása mellett. Ennek érdekében Dobrev Klára Olaf Scholz német kancellárnak személyesen is tárgyalt. Az árnyék-miniszterelnök szerint az ő vezetésükkel hazánk egy hónap alatt megkaphatná azt az ötezer milliárd forintos támogatást, amit az Európai Unió visszatart az Orbán-kormánytól. Ezenfelül arra is van kész tervük, hogy hogyan lehet magunk mögött hagyni az orosz gázfüggőséget, és áttérni a zöldenergiára.

„Eddig öt Kormányinfót, több tucat sajtótájékoztatót tartottak, és csaknem százszor álltak a sajtó rendelkezésére” – foglalta össze Dobrev Klára az árnyékkormány három hónapos munkáját. 

(Borítókép: Dobrev Klára 2022. szeptember 19-én. Fotó: Kovács Anikó / MTI)

Rovatok