Index Vakbarát Hírportál

Szakértő a magyar szmoghelyzetről: Az utolsó pillanatban vagyunk

2022. december 20., kedd 17:49

Az elektromos autózás fellendítését szorgalmazza a Magyar Autóklub elnöke, Hatala József, aki biztos benne, hogy az elektromos hajtáslánc el fog terjedni. A szakértő szerint nagy szükség van arra, hogy a fenntarthatóságot támogató innovációk elterjedjenek Magyarországon.

„A magyar városok olyan terhelés alatt állnak a magas járműszám és a nagyfokú légszennyezettség miatt, hogy mondhatni, az utolsó pillanatban vagyunk. Ezt nem lehet kerületi szinten kezelni Budapesten. A szmogot nem érdeklik a kerülethatárok” – nyilatkozta Hatala József, aki hozzátette: bízik benne, hogy a döntéshozók az eddigiektől eltérő, más szemléletet képviselnek a jövőben.

A szakértő rámutatott, hogy a Magyar Autóklub már 2011-ben, az újpesti székház építésekor fókuszban tartotta az alternatív közlekedési megoldásokat, és a fenntarthatóságra törekedett, ezért már akkor elektromos töltőoszlopot telepített.

„Országos segélyszolgálati feladataink ellátására pedig már több mint öt éve használunk elektromos segélyautókat, így környezetkímélő módon érkezhet a segítség a bajba jutott közlekedőkhöz” – fűzte hozzá.

A globális csiphiány és az orosz–ukrán háború következményei miatt az emberek figyelme a használtautó-piac felé fordult. Hatala József azt mondta, a vásárlóknak akár éveket is várniuk kell új autóra.

Lassan visszaköszön a régi Merkur-korszak, amikor természetes volt, hogy esztendőket kell várni az új kocsira

– érzékeltette a szakértő a helyzet súlyosságát a novekedes.hu-nak adott interjúban.

Rovatok