Index Vakbarát Hírportál

IDEA Intézet: A Fidesz támogatottsága ugyanakkora, mint tavaly ilyenkor

2022. december 20., kedd 09:58

A friss reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a nagyobbik kormánypárt ugyanolyan népszerű, mint 2021. decemberben. Az ellenzéki pártok erősorrendje is változatlan a magyar lakosság körében.

Az IDEA Intézet 2022. november 29. és december 12. között végzett online felmérést, a pártpreferenciára vonatkozó kérdésekre reprezentatívan, nemre, életkorra, régióra bontva 1800 magyar adott választ. Mint írják, a november eleji kutatáshoz képest decemberre 5 százalékponttal esett a Fidesz támogatottsága, de még mindig húszszázalékos előnye van a második legnépszerűbb párthoz, a Demokratikus Koalícióhoz képest. 

A domináns pártra 2022. november elején a teljes, választókorú népesség 32 százaléka szavazott volna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, míg a választáson biztosan részt vevő pártot választók 52 százaléka választotta volna a Fideszt.

Egy hónappal később az előbbi 31 százalékra, az utóbbi 47 százalékra csökkent. Bár a kutatást végzők hozzáteszik, hogy ezek a változások a szűk rétegben még hibahatár körüli értéknek számítanak, hogy valóban csökken-e a kormánypárt támogatottsága, a következő hónap adatai fogják megmutatni.

Az IDEA szerint a Fidesz csökkenő népszerűsége az olyan társadalmi válságjelenségekkel indokolható, mint a rezsiemelkedés, tanár- és diákmegmozdulások, 20 százalékot meghaladó infláció. Mint fogalmaznak, mindennek ellenére támogatottságuk elvesztése stagnálni látszik, mivel a bizonytalanok 1 százaléka melléjük állt decemberre. 

Változatlan erőviszonyok az ellenzéki oldalon

A kutatás szerint az ellenzéki oldalon az előző hónaphoz képest elhanyagolható választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal. Az előző méréshez képest a teljes választókorú népességen belül 1–1 százalékponttal nőtt a Jobbik, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választottsága. 

A biztos szavazó pártot választók körében is a DK bír a legnagyobb támogatottsággal (19%), emellett december elején 1-2 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd 1, míg a Mi Hazánk támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett – derült ki a felmérésből. 

Az IDEA konklúziója, hogy a Fidesz 1 és 5 százalékpontos támogatottsági vesztesége egészen addig nem mérvadó, amíg ebből az ellenzéki pártok nem tudnak előnyt kovácsolni, és maguk mellé állítani az elvesztett szavazókat vagy a bizonytalanok jelentősebb arányát. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok