Index Vakbarát Hírportál

Elhatárolódott Németh Szilárd kommentárjától a nagykövet

2022. december 20., kedd 16:01

Mint ismert, Argentína nyerte a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot. A finálét követően Németh Szilárd kormánybiztos is gratulált Lionel Messiéknek, bejegyzése azonban sokakban megrökönyödést keltett. Szavaira most reagált Argentína magyarországi nagykövete.

„Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok. Hajrá, Argentína!” – írta ki Németh Szilárd vasárnap este a közösségi oldalára.

Ez a mondat a külképviseleten sem aratott osztatlan sikert. „Az argentin válogatott, ahogy az argentin emberek, a mesztic Amerika értékeit képviselik, és elutasítanak mindenféle faji, vallási, nemi és társadalmi diszkriminációt” – közölte Hernán María Patino Mayer nagykövet a Telex érdeklődésére.

A döntő után Orbán Viktor miniszterelnök – aki a helyszínen tekintette meg a torna utolsó mérkőzését – is gratulált Lionel Messinek, illetve Schiffer András ügyvéd, a Lehet Más a Politika (LMP) egyik alapítója is kifejtette gondolatait az argentin csapatról.

A magyar kormányfő a Nemzeti Sportnak adott interjúban tágabb értelemben is elemezte a világbajnokságot, erről itt írtunk részletesebben.

A döntőt elveszítő Franciaország nagyon közel állt ahhoz, hogy megvédje a címét, de a rendes játékidőt követő hosszabbítás legvégén Emiliano Martínez hárított egy ziccert. A tizenegyespárbaj után Párizsban zavargások törtek ki, eközben Buenos Airesben több ezer ember ünnepelt az utcán.

(Borítókép: Németh Szilárd 2022. szeptember 27-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok