Index Vakbarát Hírportál

Buszos kormányszelfi, hátat fordító tanárok, emlékezetes pillanatok a Parlamentből

2022. december 20., kedd 09:01

2022-ben sem maradtunk parlamenti viták nélkül, ráadásul új köztársasági elnököt választottak, valamint új kormány is alakult. Öt fontos vagy emlékezetes pillanatot gyűjtöttünk össze az évből.

A hatpárti ellenzéki összefogás közös indulása ellenére a 2022-es országgyűlési választásokon újra magabiztos győzelmet aratott a Fidesz–KDNP, a parlamentben ezúttal is kétharmados többséget szerezve.

„Belevaló kormány kell”

Május végéig kellett várni az új kormány megalakulására, az ötödik Orbán-kormány tizennégy minisztere tett esküt:

Készült buszos kormányszelfi is:

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy nem állt még olyan nagy és egységes választói akarat kormány mögött, mint most. A miniszterelnök kitért arra is, hogy igazán belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot, és kellő erőt mutat.

Mint az új kormány névsora is mutatja, az előttünk álló, veszélyekkel teli éveknek egy erős és ütőképes, válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormánnyal vághat neki Magyarország

– fogalmazott Orbán Viktor, aki beszédében egyesével jellemezte a minisztereket is, erről feladatköreik bemutatásával együtt itt írtunk.

A minisztériumi struktúrában azóta történt változás, Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondott, valamint létrejött az Energiaügyi Minisztérium, amit Lantos Csaba vezet.

Új köztársasági elnök a Házban

Áder János államfői mandátumának lejárta után a Fidesz Novák Katalin korábbi családügyi minisztert, a hatpárti ellenzéki összefogás Róna Pétert, az Oxfordban tanító közgazdászt jelölte a köztársasági elnöki tisztségre.

Az államfőjelölti beszédek elhangzása után – amelyeket itt követtünk –, öt érvénytelen szavazat mellett, 188 érvényes szavazat összesítését követően Novák Katalint 137 képviselő támogatta, Róna Péterre 51-en szavaztak, így megválasztották Magyarország első női köztársasági elnökét.

Hat hónappal beiktatása után Novák Katalin államfői szerepfelfogásával, valamint öltözködésével itt foglalkoztunk.

„A feleségem írásban fog válaszolni önnek”

Bedő Dávid, a Momentum képviselője november elején, az azonnali kérdések órájában arról érdeklődött Orbán Viktornál, hogy mennyi rezsit fizet, és mennyit fizetett egy évvel ezelőtt.

A feleségem írásban fog válaszolni önnek

– közölte a kormányfő.

A miniszterelnök válaszában arra emlékeztetett, hogy Magyarországon a törvények szerint a miniszterelnök rezidenciában is élhetne, de ő nem így tesz, „nem ön fizeti a költségeimet, a szállásomat, a lakásomat, magánlakásban lakom a feleségemmel, ahol úgy élek, ahogy akarok”.

Orbán Viktor később levelet küldött Bedő Dávidnak, amiben elárulta rezsiköltségeit:

Tisztelt Képviselő Úr! Itt küldöm. A budapesti házunk rezsije 2021 novemberében 55.190, 2022 novemberében 178.598 forint, a felcsúti házam rezsije pedig 2021 novemberében 47.756 forint, 2022 novemberében 121.973 forint volt.

Éjszakázások

Az őszi ülésszak során ellenzéki pártok kétszer is az obstrukció azon formáját választották, melynek során folyamatos felszólalásokkal maratoni hosszúságúvá nyújtják egy javaslat vitáját.

Október végén a szociális törvényről vitáztak 22 órán keresztül a képviselők, az éjszaka főszereplői az LMP és a Párbeszéd politikusai voltak, az általános vita reggel 7 óra után ért véget, a felszólalásokról itt közöltünk összefoglalót. A szociális törvényt végül elfogadta az Országgyűlés.

November végén érkezett a következő éjszakába nyúló vita, elsősorban a Demokratikus Koalíció képviselői tiltakoztak ilyen módon az egészségügyi törvény módosítása ellen, még reggel 6:30-kor is a Parlamentből tettek közzé fotót.

Tanárok a Házban

Hétfő délután a Tanítanék Mozgalom aktivistái bejutottak az Országgyűlés ülésére, és demonstrációba kezdtek. A délutáni ülésszak levezető elnöke, Latorcai János emiatt felfüggesztette az ülést – írtuk december eleji cikkünkben.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője élőben közvetítette, ahogy a Tanítanék Mozgalom tagjai – a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból korábban menesztett Törley Katalin és több más pedagógus – az Országgyűlés karzatán kezdtek demonstrációba.

A tiltakozók olyan pólókat vettek fel, amelyekre egy-egy betű volt nyomtatva, egymás mellett állva pedig a „tanítanék” szó vált olvashatóvá. A póló elején a kilenc pontból álló követeléslista volt.

Latorcai János, az ülés KDNP-s levezetőelnöke közölte, hogy

sajnos a karzaton rendzavarás történt. Olyanok jelentek meg, akik politikai demonstrációt tartanak.

A politikus azt is hozzátette, hogy „soha a Házban a karzat nem nyilváníthatott véleményt, ezért kénytelen vagyok addig szünetet tartani, amíg a karzatról a zavarkeltők távoznak”, miközben az ellenzéki képviselők megtapsolták a demonstrálókat, akik végül maguk vonultak le a karzatról.

A Parlament 2021-es évéből itt gyűjtöttünk össze emlékezetes pillanatokat.

(Borítókép:  Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Nagy István agrárminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j), az ötödik Orbán-kormány tagjai esküt tesznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok