Index Vakbarát Hírportál

Egy egész falut sütöttek ki mézeskalácsból Veszprém megyében

2022. december 21., szerda 12:54

Kisütötték mézeskalácsból Veszprémvarsányt a helyiek. A polgármester szerint a lakók mézeskalács szakkörön sajátították el a kalácskészítés fortélyait.

Hetekig dolgoztak együttes erővel kicsik és nagyok Veszprémvarsány mézeskalács makettjén. A falu édességből alkotott mását a közös karácsonyi ünnepségre készítették a helyiek. 

A polgármester elmondása szerint két éve pályáztak egy mézeskalács készítő szakkörre a Nemzeti Művelődési Intézetnél, így tanulták meg a kalács készítésének fortélyait. Az ötletet pedig egy erdélyi alkotás adta, ahol a helyiek saját lakóházaikat készítették el a süteményből. 

De a spórolás miatt a művelődési ház csak a rendezvények idejére nyit ki, műhellyé a polgármester tárgyalóterme alakult át. Az épületek alkatrészeit pedig mindenki otthon sütötte ki, az összeállítás folyamata viszont már közös munka volt. 

S hogy mi volt a legjobb a falu felépítésében? Jókat nevettünk. Nagyon sok ember vett részt a készítésében, mégis egységesnek tűnnek az épületek. Lélekmelengető így viszontlátni a mi kis falunkat

– mondták el a Győr-Moson-Sopron Megyei Hírportálnak a mézeskalács falu alkotói.  

Rovatok