Index Vakbarát Hírportál

Három településen veszélyes a levegő minősége

2022. december 21., szerda 10:40

Három településen veszélyessé vált a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen: Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren veszélyes a levegőminőség.

Közleményükből kiderül, hogy „kifogásolt” a levegő minősége Budapesten, Százhalombattán, Tökölön, Vácon, Salgótarjánban, Szolnokon, Kecskeméten, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Tatabányán, Veszprémben, Ajkán és Győrben is.

A térképen jelezték, hogy egészségtelen a levegő minősége Várpalotán, Pécsen, Egerben, Miskolcon, Tiszaújvároson, Nyíregyházán és Hernádszurdokon.

A légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, de veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek.

Kedvezőtlen levegőminőség esetén is fontos, hogy a lakás szellőztetése csak néhány perces legyen, kereszthuzattal, legalább naponta kétszer. Az NNK külön felhívta a figyelmet arra, hogy helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, így a központ azt kéri, hogy senki ne fűtsön nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal.

(Borítókép:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok