Index Vakbarát Hírportál

Ötvenkilós szovjet légibombát találtak a Citadellánál

2022. december 21., szerda 10:14

Az ünnepek előtt sem áll meg az élet a Magyar Honvédség tűzszerész ezredénél, hiszen hétfőn arról számoltak be, hogy újabb robbanótestet találtak és hatástalanítottak Budapesten a Citadellánál.

Az ezred katonái Gyurits Tibor zászlós, tűzszerész járőrparancsnok vezetésével hatástalanították a képeken látható, 50 kilogrammos szovjet légibombát Budapesten, a Citadella közelében, zárt építési területen – közölte az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a közösségi oldalán szerdán.

A gyújtószerkezet eltávolítását követően a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a katonák, későbbi megsemmisítésre. A tűzszerész művelet közben nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede december elején közleményben arról tájékoztatott, hogy idén már több mint 1800 esethez riasztották a tűzszerészeket, jellemzően második világháborús eszközökhöz.

Hozzátették, hogy novemberben például 106 bejelentés érkezett a tűzszerészügyeletre, ebből 27 esetben azonnal intézkedni kellett. A tűzszerészek novemberben több mint 150, csaknem 600 kilogramm össztömegű, katonai eredetű robbanótestet kezeltek.

Legutóbb egy második világháborús eredetű, 500 kilós amerikai légibombát találtak a csepeli Petróleum-öbölben, amelyre egy kotróhajó dolgozói bukkantak rá medertisztítás közben. A robbanótestet december 22-én (csütörtökön) a helyszínen hatástalanítják, aminek idejére mintegy 800 méter sugarú körben zárják majd le az érintett területet a késő esti, éjjeli órákban.

Rovatok