Index Vakbarát Hírportál

Medián: Egyre többen érzik úgy, hogy rossz irányba megy az ország

2022. december 21., szerda 15:18

A Medián közvélemény-kutatása alapján a tavaszihoz képest többen érzik úgy az országban, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és csökkent Magyarország uniós tagságának támogatottsága is.

A Medián friss felmérése szerint decemberben már kétharmados többség érezte úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. Tavasszal még azok voltak 51 százalékos többségben, akik jónak érezték az irányt.

A HVG megbízásából készült kutatásból az is kiderült, hogy fél év alatt számottevően erősödött a társadalomban az Oroszország elleni szankciók elutasítása. A májusi 35 helyett decemberben már csak 26 százalék válaszolta, hogy akkor is az agresszor megbüntetését pártolná, ha emiatt „Magyarország gazdasági fejlődése lelassulna, tovább nehezülne a megélhetés”.

A Medián kutatása alapján Magyarország uniós tagságának támogatottsága tíz százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban. A kormánypárti szavazóknál a májusi 83 százalék helyett 64 százalék támogatja a magyar tagságot, de még az ellenzéki szavazók körében is öt százalékpontos a visszaesés.

A felmérést december 9-e és 15-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ezerfős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével.

Rovatok