Index Vakbarát Hírportál

Reagált az ellenzék Orbán Viktor évértékelő sajtótájékoztatójára

2022. december 21., szerda 13:16

A Demokratikus Koalíció szerint a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy semmilyen fordulatra nem lehet számítani a kormánytól. A Jobbik egyetértett Orbán Viktor azon kijelentésével, miszerint a rendszerváltás óta ez volt a legnehezebb év, amiért ők a kormányfőt okolják. A Momentum úgy véli, felelős és hozzáértő kormányfőre lenne szüksége Magyarországnak.

Orbán Viktor hagyományos évértékelő beszédében kiemelte, hogy emlékei szerint a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve, de úgy véli, mindennek ellenére hazánk rendkívüli teljesítményt nyújtott. A kormányfő sajtótájékoztatóját az Index élőben közvetítette. 

A Jobbik egyetértett a miniszterelnök ezen kijelentésével, de szerintük a nehézségek nagy részért az Orbán-kormány a felelős. „Kudarcos válságkezelésük, az elhibázott gazdaságpolitikájuk csődközelbe juttatta az országot és a magyar embereket” – emelte ki a párt közleményében. Mint írták, hiányolták a kormányfő felelősségvállalását, „helyette inkább az EP-re és Brüsszelre mutogatott”.

A brutális infláció, az Európa-rekorder áfa pedig lassan tönkreteszi az embereket, akiknek ezzel a helyzettel, a már régiós szinten is lesajnált bérekkel és nyugdíjakkal kell szembenézniük

– húzta alá a Jobbik. Hozzátették: a katások és az önkormányzatok kivéreztetéséről és a rezsicsökkentés eltörléséről nem esett szó. Szerintük valódi társadalmi konzultációkra lett volna szükség a lakossággal, akiket a brutális drágulással szemben adócsökkentéssel kellett volna megóvni, és a kisvállalkozókat segíteni a jelenlegi helyzetben.

Szavaik szerint ők konzervatív közösségként a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva egyeztek volna meg az Európai Unióval, hogy hozzájusson országunk azokhoz a forrásokhoz, amik a nehéz gazdasági helyzetben nagy segítséget jelentenek.

A mai Kormányinfó előrevetítette, mire számíthatunk a magyar kormánytól a 2023-as évben: hazugságra és még több hazugságra, felelős kormányzásra, döntéshozatalra pedig továbbra sem

– zárta a Jobbik Orbán Viktor évértékelőjének értékelését.

DK: Orbán Viktor elvesztette az irányítást Magyarország sorsa felett

A Demokratikus Koalíció hasonlóan kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem beszélt a magyarok mindennapi problémáiról, szerintük azért nem tért ki erre a kormányfő, „mert nem képes megoldani ezeket, elvesztette ugyanis az irányítást Magyarország sorsa felett” – fogalmazott az árnyékkormány közleményében.  Molnár Csaba a DK ügyvezetője Orbán Viktor sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján szintén úgy látja, hogy nem lehet fordulatra számítani a kormánytól. 

Marad az elmúlt 12 év orbáni politikája, amely tönkretette Magyarországot és megélhetési válságba taszította a családokat. Amíg Orbán marad, addig marad a válság is, és minél tovább marad, annál nagyobb lesz a baj

– hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki hiányolta, hogy nem esett szó az Európában rekordmagasnak számító magyarországi élelmiszerárakról, „az orbáni infláció” által okozott gazdasági károkról, a hétszeres rezsiemelésről, az üzemanyagárak emelkedéséről vagy a tönkretett oktatásról és egészségügyről”– említette a DK-s képviselő, aki szerint ezek azért maradtak ki Orbán Viktor beszédéből, mert nem tudja megoldani ezeket. Molnár Csaba és pártja úgy gondolja: az árnyékkormány lehet Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból, és egy európai országgá váljon. 

Momentum: Felelős és hozzáértő kormányfőre lenne szükség

A Momentum Magyarországért Mozgalom hasonló kritikát fogalmazott meg közleményében, szerintük Orbán Viktor évértékelőjében „nem vállalta a felelősséget azért, hogy hazánk az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb időszakát éli”. Mint fogalmaznak, megdöbbentőnek és kétségbeejtőnek tartják, hogy a kormányfő rendkívüli teljesítményekről beszél, miközben hazánkat gazdasági és megélhetési válság sújtja. 

Rekord árstopinfláció az élelmiszereken, elképesztően megemelt energiaárak, gyenge forintárfolyam, miközben családok sokaságának kell dönteniük aközött, hogy a hónap végén befűtik-e otthonukat, vagy bevásárolnak-e, ráadásul hónapok óta tüntetnek a tanárok és a diákok a megbecsülésért. Ez az év végi mérleg, amelyre Orbán Viktor csak az általa megszavazott szankciókat, az általa kinevezett minisztert, az általa kitalált és bevezetett gazdasági rendszert és saját pártja által megválasztott jegybankelnököt tudta hibáztatni

– írják, majd hozzáteszik: káoszkormányzást hajtott végre a Fidesz, és továbbra is hazudnak a magyaroknak, még saját szavazóiknak is. Szerintük Magyarországnak inkább egy szakértő és felelősségvállalásra képes, őszinte kormányfőre lenne szüksége. 

Aki kimondja az igazságot akkor is, ha fáj. Véget kell vetni az árstopinflációnak, meg kell szüntetni a Fidesz-felárat, már rég ki kellett volna egyezni az EU-val

– közölte a Momentum a miniszterelnök sajtótájékoztatójával kapcsolatos kifogásait.

LMP: a miniszterelnök felelősségáthárító sajtótájékoztatót tartott

Kanász-Nagy Mátét, az LMP frakcióvezető-helyettese pártja Facebook-oldalán reagált, mint fogalmazott, Orbán Viktor év végi „rendkívüli felelősségáthárító” nemzetközi sajtótájékoztatójára. 

A rekord mértékű, 20 százalékot meghaladó inflációért Matolcsy Györgyöt tette felelőssé, az energiaárakért az Európai Uniót, a szomszédunkban dúló háborúért pedig a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem az oroszok a felelősek, azért azonban az ellenzéket okolja, hogy a Paks 2 projekt kivitelezése nem az ütemterv szerint halad. 

– mondta az ellenzéki politikus.

Az utóbbival kapcsolatban a zöld párt képviselőjeként kiemelte: az LMP továbbra is azon az állásponton van, hogy ez az évszázad legrosszabb beruházása lenne Magyarország számára, „amely soha meg nem térül, költségeit talán még az unokáink is viselni fogják”. Hangsúlyozta, hogy az energiaválságból a napelemparkok és szélerőművekkel a megújuló energiákra való áttérésben látják a kiutat, illetve egy országos épületszigetelő program elindítását javasolják. 

Arra, hogy a miniszterelnök szavai szerint a magyar gazdaság jelenlegi teljesítménye csupán egy 10 százalékos béremelést enged meg jövőre a pedagógusok számára, Kanász-Nagy Máté úgy reagált: ez az infláció felét jelenti.  „A multik adóparadicsomává válni úgy tűnik, hogy fontosabb a miniszterelnök számára, mint a pedagógusok helyzetének rendezése”– értékelte az LMP-s képviselő.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok