Index Vakbarát Hírportál

A Fudan-népszavazás kérdése miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak Baranyi Krisztináék

2022. december 22., csütörtök 20:03

Az Alkotmánybíróságon támadja meg Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Fudan-beruházás elleni helyi népszavazást akadályozó bírósági döntést. Egyúttal az is kiderült, hogy a Fővárosi Törvényszék felülvizsgálta és megtagadta az előzőleg a helyi választási bizottság által már jóváhagyott népszavazási kérdés hitelesítését.

Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a hvg.hu cikkéből értesült a bíróság döntéséről: „A Törvényszék határozatát Ferencváros Önkormányzata egyelőre nem kapta meg.”

A nem hitelesített kérdés arra irányul, hogy önkormányzati terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába. Baranyi Krisztináék kérdése így szólt:

„Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?”

A hvg.hu emlékeztetett rá, hogy ezt a kérdést hagyta jóvá a helyi választási bizottság, de felülbírálta a bíróság azzal az indokkal, hogy a kérdés nem felel meg a megkövetelt egyértelműségi feltételeknek, mert „az átlagos tájékozottságú választópolgár a kérdés alapos szövegértelmezésével sem juthat egyértelmű következtetésre sem annak tartalmát, sem pedig az általa adott válasz lehetséges következményeit illetően sem”.

Baranyi Krisztina azt írta: megteszik a lehetséges jogi lépéseket, és az Alkotmánybíróságon támadják meg a döntést.

A kézhezvételtől számítva nyolc napunk van alkotmányjogi panasszal élni, aminek az elkészítése karácsony közben azért nehezebb. Az illetékes ügyvédjeinknek, hivatalnokainknak is van családja, és ezt pontosan tudják a Törvényszéken is. De azért ezt az akadályt meg fogjuk ugrani

fogalmazott a ferencvárosi polgármester.

A hvg.hu hozzátette: az alkotmányjogi panasznak meg kell érkeznie még év vége előtt az Alkotmánybírósághoz, majd annak 30 napja van a döntésre. Január végére derülhet ki, lehet-e referendumot tartani, ha lesz végül jogerősen jóváhagyott kérdés, akkor az alapján a kerületi képviselő-testületnek ki kell tűznie a referendumot és az időpontját – írta a lap.

A Fudan-népszavazás és a ferencvárosi kezdeményezés hátteréről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Baranyi Krisztina 2019. november 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok