Index Vakbarát Hírportál

Ónos eső miatt figyelmeztetnek, és kiderült, mennyi esély van a fehér karácsonyra

2022. december 22., csütörtök 06:11

Általában erősen felhős vagy borult, párás idő várható, de csütörtökön már van esély a felhőzet felszakadozására a Dunántúlon, de ott is csak kevés helyen.

A szerda este kezdődött időszakos, gyenge eső, szitálás csütörtök délelőttig kitart. Az északi és nyugati megyékben átmeneti, gyenge intenzitású ónos eső előfordulhat az ónos szitálás mellett. A légmozgás többnyire mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 2 és 3 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 0 és 6 fok között várható, de a Dunántúlon néhol akár több fokkal enyhébb lehet az idő. Az Időkép azt írja, hajnalban a köd mellett a Dunántúlon eső, északon ónos eső, ónos szitálás is kialakulhat. Napközben a Dunántúlon és délen szakadozhat fel időnként a felhőzet, de alapvetően erősen felhős, borongós, helyenként tartósan párás, ködös időben lesz részünk. A több hullámban érkező csapadékból többfelé fordulhat kisebb eső, szitálás. A Dunántúlon néhol élénk lehet a délies szél. 2 és 11 fok között alakulnak a maximumok, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére adott ki első fokú, citromsárga figyelmeztetést ónos eső miatt. Gyenge ónos eső várható Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében. Valamint riasztás is érvényben van az ország északi felén.

Semmi esélye a fehér karácsonynak

Az Időkép hozzáteszi: a nyugat felől érkező enyhébb légtömeg hatására már Skandináviában és Európa keleti felén sincsenek olyan kemény fagyok, mint az elmúlt napokban voltak. Kontinensünk déli, délkeleti tájai felett anticiklon található, emiatt ködös, rétegfelhős és napos tájak váltakoznak.

A Kárpát-medence felett a magasban nyugatias áramlás a meghatározó, a frontok egyelőre tőlünk északra vonulnak.

Pénteken már több helyen megélénkül a délnyugati szél, de főként keleten, északkeleten továbbra is előfordulhatnak tartósan párás, ködös körzetek. A változó mennyiségű felhőzetből eleinte főként a Dunántúlon, majd kora estétől a középső és keleti területeken fordulhat elő újabb eső, zápor. Hajnalban –1, +4, napközben 5–13 fokot mérhetünk.

Szombat hajnalban többfelé, napközben már csak inkább a déli, délnyugati tájakon fordulhat elő kisebb eső, zápor. Több napsütésre északon-északkeleten van kilátás. A nyugatias szelet az ország északi-északkeleti felén élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Fagymentesnek ígérkezik az éjszaka, míg délután 7–13 fokra van kilátás.

Karácsonykor sajnos marad az enyhe idő, havazásnak nincs esélye, ellenben kevés eső előfordulhat. Fokozódik viszont a ködhajlam. Hajnalonta csak kevés helyen fagyhat, míg napközben akár 6–12 fokot is mérhetünk.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok