Index Vakbarát Hírportál

Két kamion közé szorult Szolnoknál, pár centin múlt az élete

2022. december 22., csütörtök 09:28 | aznap frissítve

A Magyar Közútnak adott interjút az a nő, aki egy hónappal ezelőtt a csodával határos módon élt túl egy durva balesetet Szolnoknál.

Tömösközi Kata egy hónappal ezelőtt szenvedett balesetet önhibáján kívül Szolnoknál, a 4-es főúton, egy híd közepén. A nőnek egy kamion mögött kellett megállnia (a másik járművet egy meggondolatlanul előző sofőr kényszerítette a megállásra), amikor egy másik, mögötte érkező teherautó nagy sebességgel beleszaladt és beletolta őt az előtte álló járműbe. Az autó totálkáros lett, ő maga azonban óriási szerencsével túlélte. 

A Magyar Közútnak adott interjúban elmondta, hogy tapasztalt vezető: 17 éves kora óta vezet. A baleset napja egy „sima, átlagos szerdai nap volt” , mindamellett, hogy esős, ködös időjárás miatt nem voltak a legjobbak a látási viszonyok. 

Megálltam mögötte, volt ott távolság [...] Konkrétan belenéztem a visszapillantó tükörbe, és már tolt is bele a másik kamion, egy levegővételnyi idő nem volt. Egyetlenegy másodpercem volt ezt átgondolni, hogy én itt most meg fogok halni.

A videóinterjúban egy animációval azt is bemutatták, hogy pontosan hogyan történt a baleset. Tömösközi Kata ezzel kapcsolatban elmondta: az élete mindössze azon múlt, hogy azalatt a rövid idő alatt sikerült lebuknia, magzatpózba helyezkednie. 

„Ez mentette meg az életemet, hogy a kamionnak a hátsó része ne találja el a halántékomat, vagy a fejemet komolyabban” – fogalmazott, utalva arra, hogy a feje még így is megsérült és agyrázkódást kapott. 

Hozzátette: az is nagyon nagy szerencséje volt, hogy a hátsó ülésen volt egy óriási szemeteszsák, és a csomagtartóban is volt több dolog. „Az a pár centi, amit a szemeteszsák felfogott az erő hatására, ez mentette meg az életemet. Pont annyi hely maradt ott a vezetőoldalon, a kormánynál, amitől én életben maradhattam” – mondta. 

A fiatal nő súlyos, több hónapos gyógyulást igénylő sérüléseket szenvedett. „Most nagyon színes egyéniség vagyok, mert kék, zöld, lila, sárga, mindenféle szín megtalálható rajtam a véraláfutástól kezdve, de tényleg nagyon hálás vagyok, hogy nem maradtam ott, abban a roncsban” – összegezte Tömösközi Kata. 

Történetével a Magyar Közút arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy

az ünnepek alatt várhatóan megnövekedett forgalomban mindenkinek fokozottan kell figyelnie az utakon,

hiszen az ő esetéből is látszik: mindössze pár másodperc is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj.

Egy aprónak tűnő mulasztás, meggondolatlanság, egy rosszkor elindított manőver hogyan vezethet pár röpke másodperc alatt egy akár végzetes kimenetelű balesethez. Fontos az is, hogy műszakilag megfelelően felkészített járművel induljunk útnak és utazás előtt tájékozódjunk az aktuális forgalmi helyzetről – írta a Magyar Közút, amely figyelembe ajánlotta a Magyar Közút Útinform szolgálatát, az www.utinform.hu weboldalt, és azt is, hogy az autósok használjanak navigációs, közösségi autós alkalmazásokat az optimális útvonal megtervezéséhez.

Rovatok