Index Vakbarát Hírportál

Jó hírt kaptak év végére a fővárosi autósok

2022. december 23., péntek 16:27

Szombattól egészen újévig nem kell fizetni a parkolásért Budapest szinte egész területén. A kivételnek számító részek leginkább az I. kerületben találhatók.

Az ünnepek alatt is a budapesti parkolási rendelet lesz érvényben, amely szerint nem kell várakozási díjat fizetni a várakozási övezetek területén minden év december 24-én üzemkezdettől az utána következő év január 1-jén üzemzárásig, az 5. melléklet 1.2. alpontjában kijelölt várakozási övezetek kivételével – közölte a főváros sajtóosztálya a HVG-vel.

Az ingyenes parkolás alól azonban vannak kivételek is, ahol karácsony és újév között továbbra is fizetni kell a várakozásért. Ezek a következők:

Mint megírtuk, szeptembertől teljesen átalakult a parkolási rendszer a fővárosban. A korábbi bonyolult, 27-féle parkolási zóna helyett egységes parkolási rendszert vezetett be a Fővárosi Önkormányzat, amely a parkolási díjakat is megemelte. Az új szabályozás szeptember 5-én lépett hatályba.

Drágább lett a parkolás

Budapest területén négy zónát jelöltek ki: az A jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell díjat fizetni; a B jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között; a C zónában 300 forint 8–18 óra között; a D zónában pedig 200 forint 8–18 óra között.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelentek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül tíz százalékkal nőtt a parkolási díjas zónák területe.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok