Index Vakbarát Hírportál

Sok kérdésük van az orvosoknak, párbeszédet akarnak az átalakításokról

2022. december 23., péntek 20:57

A szakszervezetek szeretnének beleszólni az egészségügy megújítására irányuló koncepció és hosszú távú stratégia megalkotásába, illetve az átalakítás ügyébe.

A Magyar Orvosok Szakszervezete és a Független Egészségügyi Szakszervezet hosszú levelet írt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak címezve a többek között a háziorvosok finanszírozását is átalakító új, január elsejével életbe lépő belügyminisztériumi rendelettervezettel kapcsolatban – írta meg a hvg.hu. A levélben nehezményezik, hogy a kormány nem hozott döntést a szakdolgozók január 1-jétől megvalósuló béremeléséről, és kritizálják a tervezetet.

Egy nappal korábban egyébként több órán át egyeztettek a Magyar Orvosi Kamara képviselői Takács Péter egészségügyi államtitkárral, és szóba került a már elfogadott egészségügyi átalakításról szóló törvény, az új típusú finanszírozási rendszer, a magánorvosok állami ellátásba terelése és a szektort szintén erősen sújtó energiaválság.

Mindenesetre a hvg.hu által hivatkozott levélben az áll, hogy a Magyar Orvosok Szakszervezete és a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a rendelettervezet

A hvg.hu rámutatott, a szakszervezetek emellett hiányolják az egészségügy megújításával kapcsolatos hosszú távú stratégiát és koncepciót. A szervezetek levelében több észrevételt és kérdést feltesznek három fő témában:

Az aláírók szerint bár kérdéseik szőrszálhasogatónak tűnnek, nem szeretnének a részletekben elveszni, csupán valós, praktikus problémákat vetnek fel, olyanokat, amelyre a rendelettervezet nem ad egyértelmű vagy semmiféle választ.

Ezért azt javasolják, hogy amíg megfelelő szakmai egyeztetésekkor az ágazatban dolgozók számára nem alakulnak ki egyértelmű megoldások, addig az érintett jogszabályok ne lépjenek hatályba.

Továbbá kérik az egészségügy megújítására irányuló koncepció és hosszú távú stratégia ismertetését az ágazatban dolgozók és a társadalom előtt, szakszervezeteik bevonását az átalakítás folyamatába, valódi párbeszédet az egészségügyért felelős minisztérium és a szakszervezetek között.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok