Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül különleges berendezés érkezett Magyarországra

2022. december 23., péntek 09:32

Már hazánk is rendelkezik ipari méretű elektrolizáló berendezéssel, a hidrogént napenergia felhasználásával is előállítani képes technológia unikálisnak számít Magyaroszágon.

Az elektrolizáló berendezés (PEM) – amelyet a Mészáros Csoport energetikai portfóliójába tartozó Bükkábrányi Energiaparkban helyeznek üzembe – a tervek szerint évente 130-150 tonna zöld hidrogént lesz képes előállítani.

Az elektrolizáló a villamos energia felhasználásával a vizet két alkotóelemre, hidrogénre és oxigénre bontja. Jelenleg a világon a hidrogéntermelés 98 százaléka fosszilis tüzelőanyagokból történik, jelentős szén-dioxid-kibocsátás mellett, az új technológia azonban karbonsemlegesen képes előállítani a hidrogént.

A magántőke bevonásával és a magyar állam támogatásával megvalósuló üzemben az új elektrolizáló berendezésnek köszönhetően a legnagyobb tisztasági mutatóval rendelkező hidrogént tudnak előállítani, amely iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik az ipari felhasználók részéről. Az eszköz 2023. első félévében történő beüzemelése a klímacélok érvényesüléséhez és a zöld átállás folyamatához is hozzájárul, tájékoztatott a Mészáros Csoport.

Rovatok