Adventi koszorú, gyertya, karácsonyfa, fényfüzér, csillagszóró – az év végi időszak hagyományos és elmaradhatatlan kellékei, amelyek segítenek megteremteni az ünnep hangulatát. Senki nem gondol rájuk potenciális veszélyforrásként, pedig nagyon is komoly következményekkel jár, ha nem figyelünk oda. Az ünnepi időszakban akár a duplájára is emelkedhet a lakástüzek száma, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak 17 tanácsa van arra, hogyan előzzük meg a bajt.
A karácsonyi időszak advent első napjával, november végén kezdődik: ilyenkor kerülnek asztalra a gyertyás koszorúk, sokaknál pedig megkezdődik az otthon karácsonyi díszekbe és fényekbe való öltöztetése. A gyertyák, égők és fényfüzérek azonban balesetet is okozhatnak. A tavalyi adventi időszakban csaknem hetven tűzeset volt az országban, öt lakás vált lakhatatlanná felborult gyertya, kiégett vagy zárlatos fényfüzér miatt, az adventi tűzesetekben 13-an sérültek meg – tájékoztatott Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Egy idei, gyöngyösi esetről is beszámolt az Indexnek: egy idős nő gyertyát gyújtott az adventi koszorúján, majd úgy hagyta, ennek következtében tűz ütött ki a lakásában, amely lakhatatlanná vált.
Naponta átlagosan 25 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat, az adventi, karácsonyi időszakban az esetek száma a duplájára is emelkedhet. Dóka Imre elmondta: legtöbbször a gyertyák helytelen használata okoz bajt, de abból is tűz lehet, ha megtörik a fényfüzér kábele, vagy a túlmelegedett, illetve túlterhelt hosszabbítók/elosztók gyulladnak ki. Dóka Imre hozzátette: ez akkor történhet meg, ha egymásba dugdossuk őket, és nem vesszük figyelembe, milyen teljesítményű készülékeket üzemeltetünk velük.
Az ünnepi készülődés egyik legfontosabb helyszíne a konyha. De ez is veszély forrása lehet, ha elfeledkezünk a készülő ételről, amelyet a tűzön hagyunk. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy használjunk a sütés-főzésnél időzítőt. Ha a konyhában a tűzhelyen felejtettük az olajat, és meggyullad, ne vízzel próbáljuk oltani, hanem fedővel fedjük le, majd kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ha pedig a sütőben gyullad ki az étel, el kell zárni a tűzhelyet, várjuk meg, amíg elalszik a tűz, és ha van rá lehetőség, vigyük ki az égett ételt a szabadba.
Dóka Imre tűzoltó őrnagy, helyettes szóvivő arra figyelmeztetett: ahogy haladunk az időben előre, mind az adventi koszorúk, mind pedig a karácsonyfák szárazabbak lesznek, tehát gyúlékonyabbá válnak. Erre azért is kell odafigyelni, mert sokan csak vízkeresztkor vagy utána szoktak megválni a karácsonyfájuktól.
A karácsonyfa állításakor arra érdemes odafigyelni, hogy tartsuk az úgynevezett hő- és tűztávot, vagyis minimum egy métert hagyjunk a karácsonyfa és a fűtőberendezések – radiátor, konvektor, kályha, kandalló – között. Mindezek ugyanis hőt termelnek, és ha a közelükben állítjuk fel a karácsonyfát, az tűzveszélyes állapotot teremt.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője megerősítette: idén karácsonykor is csaknem kétezer tűzoltó lesz szolgálatban mintegy ötszáz járművel.
Két éve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján 17 pontban foglalta össze tanácsait, mit érdemes megfogadni, hogy ne kelljen vendégül látni a tűzoltókat az ünnepek alatt.
(Borítókép: Index)