Index Vakbarát Hírportál

Kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánították Ferenc pápa 2023-as látogatását

2022. december 23., péntek 07:14

A jövő évben esedékes pápai látogatást kiemelt fontosságú rendezvényként kezeli a kormány, amelynek az előkészítéséért Semjén Zsolt lesz a felelős – derült ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből.

Ferenc pápa 2023-as magyarországi látogatását már egy korábbi, a szeptember 12-én megjelent Magyar Közlöny is megemlítette, a csütörtöki határozat több részletet is tartalmaz az eseménnyel kapcsolatban, amelyet kiemelt fontosságú rendezvényként fognak kezelni. 

Az esemény előkészítéséért Semjén Zsolt lesz a felelős, és a Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezetésével erre az alkalomra felállított Operatív Törzs. Az érintett miniszterekkel szintén az államtitkár fog egyeztetni. A biztonságért rendvédelmi szervekkel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással szorosan  együttműködve a honvédelmi miniszter felel majd. Az eseménnyel kapcsolatos diplomáciai feladatokat a külgazdasági és külügyminiszter látja el, az energiaügyi miniszter pedig az Országos Meteorológiai Szolgálattal való közreműködéséért lesz felelős. Egyelőre nem ismert a pápai látogatás pontos időpontja. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Novák Katalin idén augusztus 25-én járt a Vatikánban, az audiencián a magyar köztársasági elnök átadott Ferenc pápa számára egy hivatalos meghívólevelet a 2023-as magyarországi látogatásra. Akkor Őszentsége úgy fogalmazott, hogy szándékában áll ismét Magyarországra érkezni. 

Mint ismert, Ferenc pápa 2021. szeptember 12-én járt utoljára hazánkban, a nálunk megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett, hogy a zárómisét ő maga celebrálja a Hősök terén.

(Borítókép: Ferenc pápa látogatása a Hősök terén 2021. szeptember 12-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok