Index Vakbarát Hírportál

Környezetkímélő buszokkal újít a Volánbusz

2022. december 23., péntek 10:30

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának keretében újabb 360 darab jármű beszerzése valósulhat meg. A program kezdete óta több mint 1800 új buszt állt forgalomba a társaságnál.

A most megjelent kiírásoknak köszönhetően 200 plusz 160 korszerű, környezetkímélő, EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotorral hajtott, alacsony belépésű, kéttengelyes szóló busz érkezhet 2023-ban a Volánbuszhoz – számoltak be lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

Mint írták, a 200, klímás járműnek legalább 40 ülőhellyel kell rendelkeznie és legalább 85 fő szállítására kell alkalmasnak lennie. A járművekkel szemben további elvárás a kerekesszék elhelyezését biztosító fedélzeti kialakítás és a felszállást segítő rámpa, illetve az elektronikus utastájékoztatási és kamerarendszer, valamint az utastéri USB-csatlakozók is az elvárt felszereltség részei. Hozzátették: a gyártónak gondoskodnia kell a buszok utas- és vezetőterének járványvédelmi megelőző kezeléséről is.

A pályázati kiírásban szereplő 160 darab alacsony belépésű busznak pedig legalább 45 ülőhellyel kell rendelkeznie és legalább 80 fő egyidejű szállítására kell alkalmasnak lennie.

Rengeteg új busz állt forgalomba

A jármű-fiatalítási program kezdete óta már több mint 1800 új busz állt forgalomba a társaságnál, ennek eredményeként 13,35 évről 10,9 évre csökkent a flotta átlagéletkora – emelték ki. A most induló eljárások mellett 

hamarosan 48 elektromos és 164 gázüzemű meghajtású járművel bővül a Volánbusz járműparkja,

továbbá azzal a 47 csuklós autóbusszal, melyek beszerzési eljárása a közelmúltban sikeresen lezárult.

Rovatok