Index Vakbarát Hírportál

Egyre több településen veszélyes a levegő minősége

2022. december 23., péntek 11:09

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adatai alapján tizenegy magyarországi településen veszélyessé vált a levegő minősége.

Veszélyessé vált a levegő minősége Dunaújvárosban, Egerben, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Putnokon, Sajószentpéteren, Százhalombattán, Vácon és Várpalotán.

Mint írták, a veszélyes levegőminőség következményeként rövid távon akár légúti irritáció, köhögés, szemirritáció, könnyezés tapasztalható, súlyosbodhatnak a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei, nő a légúti fertőzések kialakulásának kockázata.

13 településen egészségtelen a levegő

Egészségtelen a levegő Budapesten, Veszprémben, Székesfehérváron, Győrben, Tatabányán, Szegeden, Tökölön, Esztergomban, Salgótarjánban, Miskolcon, Debrecenben, Oszláron és Hernádszurdokban.

Az NNK azt javasolja, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőleg minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban az egészségtelen és veszélyes minősítésű településeken – írta az MTI. 

Az egy nappal korábbi jelentésben még csak nyolc településen volt veszélyes  a levegő minősége. 

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Rovatok