Index Vakbarát Hírportál

Adventi koszorú és gyerekjáték is okozott tüzet szenteste

2022. december 25., vasárnap 09:26

December 24-én összesen 190 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 129 esetben pedig tűzoltói beavatkozásra is szükség volt. 32 esetben tűzhöz riasztották a tűzoltókat, 24 épület gyulladt ki, 97 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük – számolt be vasárnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Rengeteg tűzeset történt szenteste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság beszámolója szerint. Négy helyen az adventi koszorú gyulladt meg, további négyen pedig pedig tűzhelyen felejtett étel miatt volt kisebb tűz.

Mint írták, délután fél egy körül egy mozdony motorterében csaptak fel a lángok a Veszprém megyei Eplény vasútállomásának közelében. Az oltást a mozdonyvezető porral oltóval kezdte meg és a tűzoltók fejezték be. A vonaton a mozdonyvezetőn kívül még hárman utaztak, de nem sérült meg senki.

Tizennégy óra körül egy nyírgelsei családi ház kéménye égett. Délután fél háromkor pedig kigyulladt egy társasházi lakás egyik szobája Mosonmagyaróváron. Este hatkor viszont szén-monoxid miatt riasztották a tűzoltókat egy bajai családi házhoz. A tűzoltók mérése kimutatta a mérgező gázt, amelynek forrása a kazán volt. Hárman szenvedtek szén-monoxid-mérgezést, egy kismama és két kislánya.

Estére is sok esethez riasztották őket

Fél hét körül Ipolytarnócon egy családi ház kéményében lerakódott korom égett. Kicsivel később halálos vonatgázolás történt Kengyelen. A vonaton utazóknak a tűzoltók segítettek biztonságosan átszállni a vonatpótló buszra.

Szintén fél nyolc körül egy móri társasház egyik lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. A cserépkályha használatát megtiltották, az itt élő négy ember rokonokhoz ment. Este nyolc körül egy elemes gyerekjáték miatt gyulladtak ki a bútorokegy siófoki sorház egyik lakásának konyhájában.

A tűz miatt az ingatlan átmenetileg lakhatatlanná vált, az ott élő három embert rokonok fogadták be.

Karácsonykor is 2000 tűzoltó van szolgálatban és 500 jármű áll készenlétben. Riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak segíteni oda, ahol baj van. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy velük kelljen karácsonyozni – emelte ki a közlemény végén Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője.

Rovatok