Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalinnak volt egy kérése Zelenszkijhez

2022. december 26., hétfő 19:28 | aznap frissítve

A köztársasági elnök karácsonyi interjút adott a TV2-nek. A beszélgetésben az ünnepi hangulat mellett természetesen szó esett a szomszédunkban zajló háborús konfliktusról is.

Novák Katalin köztársasági elnök még az ünnepek előtt adott karácsonyi interjút a TV2-nek, amelyet az ünnep második napjának kora estéjén vetítettek le.

Az interjúban szó esett az ünnepek fontosságáról, arról, hogy ilyenkor a bővebb családdal együtt érdemes megélni a meghitt pillanatokat, amikor csak egymásra figyelnek. Az ünnepi menüről szólva a köztársasági elnök elmondta, az sosincs kőbe vésve, de az biztos hogy szegediként lesz szegedi halászlé és túrós csusza. A beszélgetés felvételekor Novák Katalin még nem tudta, megsüti-e élete első bejglijét.

Nem törekszem a tökéletességre, én sem vagyok tökéletes

– tette hozzá Novák Katalin.

Kifejtette, újabban nagyon más karácsonyaink vannak, mint korábban. A világ nem volt felkészülve a koronavírus-járványra, amikor szeretteinkkel alig vagy egyáltalán nem tarthattuk a kapcsolatot egymás védelme érdekében. Az idei ünnepre a szomszédunkban zajló háborús konfliktus nyomja rá a bélyegét, annak minden negatív gazdasági hatásával együtt.

Sokan éreznek aggodalmat a saját jövőjük miatt is 

– mondta Novák Katalin, aki hozzátette: ő egyszerre érzi magát köztársasági elnöknek és magánembernek.

Találkozó Zelenszkijjel

Kitért arra is, hogy egy ukrajnai konferencián találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A kijevi konferenciát azért hívták össze, hogy megvitassák, az ukrán gabonát hogyan tudják eljuttatni a rászoruló afrikai országoknak, és ebben Magyarország milyen szerepet tud vállalni. Novák Katalin elmondta: amikor személyesen találkozott Zelenszkijjel, tolmácsolta neki Magyarország támogatását és szolidaritását, és arra kérte az ukrán miniszterelnököt, saját eszközeivel próbáljon meg tenni a Kárpátalján élő magyar közösségért.

Szó esett arról is, hogy hetente találkoznak Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel, mint mondta, egyenrangú, kiegyensúlyozott kapcsolatban van. Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország külpolitikája teljesen egyértelmű, egyetért az irányvonallal, ami a magyar emberek érdekeit szolgálja, ezért köztársasági elnökként a maga eszközeivel ezt támogatja.

Más a mozgástere, mint a kormánynak

A munkájában hatalmas támasza a családja, a férje és a gyerekei, szívesen meghallgatja jó szándékú, építő kritikájukat, mindig igyekeznek megismerni egymás álláspontjait. 

A szülők mellett a pedagógusok jelentik a kulcsot ahhoz, hogy a gyerekeinkből milyen felnőttek válnak 

– mondta Novák Katalin. Ezért meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon.

A családpolitikáról elmondta, az államfő mozgástere egészen más, mint a kormánynak. A családok ügye azonban sokkal tágabb, emiatt továbbra is fontosnak tartja a családok és a családi értékek melletti kiállást, valamint a családalapítás előtt állók bátorítását.

(Borítókép: Novák Katalin 2021-ben. Fotó: Gombkötő Emma / Index)

Rovatok