Index Vakbarát Hírportál

Megkötöztek és késsel fenyegettek meg egy budapesti férfit a saját otthonában

2022. december 27., kedd 11:16

A rendőrségre éjjel jelentette be egy férfi, hogy szomszédjától telefonál, mert este kirabolták és mindenét elvitték. Ezután a fővárosi hajszában elfogtak két felfegyverkezett „kötözős” rablót Budapesten, a harmadikat pedig Szabolcs-Szatmár Bereg megyében.

A sértett csaknem három és fél órás tortúrát vészelt át saját házában, miután január 24-én kirabolták. A rendőrségi nyomozást december 27-én zárták le. A férfi kora este egyedül volt otthon újpesti otthonában, és éppen zuhanyozott, amikor elment az áram az egész házban. Gyorsan magára kapott valamit, majd amikor kiment az udvarra, hogy megnézze a villanyóra szekrényét, két ismeretlen férfi megtámadta, majd betuszkolták a konyhába; ragasztószalaggal a lábát egy szék lábához, kezét pedig a háta mögött egymáshoz kötözték, és a szemét is leragasztották.

A sértett a sötétben nem látta a támadókat, csak annyit tudott kivenni belőlük, hogy maszk van rajtuk. Egyikük elkezdte fenyegetni, majd faggatni, hogy hol tartja a pénzét, és amikor késve jött a válasz, társával több ütést mértek a fejére. A férfi a fenyegetések és az ütések hatására elárulta, hol tartja a pénztárcáját, de amikor kiderült, hogy nem annyi pénz van benne, mint amennyire emlékezett, ismét megverték.

Ezután bankkártyái és a házban tartott széf kódját követelték tőle, és addig ütötték, amíg mindent el nem árult a rablóknak. Amikor az elkövetők a széfet üresen találták, ismét nekiestek, majd az újabb verés után a sértett ujját telefonjának ujjlenyomat-olvasójához nyomták, és megnézték számlái egyenlegeit. A bankkártyákkal az egyik rabló elindult egy közelben lévő ATM-hez, azonban a kártyáról csak 150 ezer forintot tudott felvenni. Akkor a férfi új instrukciókkal tért vissza a házba; kiderült, hogy az utasításokat a ház előtt várakozó főnökétől kapta. A sértettnek fel kellett emelnie a készpénzfelvételi limitet, majd az egyik támadó ismét elindult a bankkártyákkal, hogy levegye a rajtuk lévő pénzt.

Átmászott a szomszéd kertjébe segítségért

A támadók közel három és fél órát töltöttek a házban, ezalatt végig sanyargatták, bántalmazták a férfit, és azzal is megfenyegették, hogy elvágják a torkát. A rablók végül mindent, amit találtak – pénzt, okosórát, hangszórót, mobiltelefont – összeszedtek, a férfit pedig átvitték egy másik szobába, majd leeresztették a redőnyöket, rázárták a bejárati ajtót, a kulcsot pedig magukkal vitték.

A sértett körülbelül húsz percig küzdött, amíg kiszabadította magát, majd kiment az udvarra, átmászott a szomszéd kertjébe, és ott kért segítséget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Rablási Osztály a három férfit felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntett, személyi szabadság megsértése bűntett és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett miatt hallgatta ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vételük mellett letartóztatásukat indítványozta, amit a bíróság elrendelt. A BRFK Rablási Osztály nyomozói a Bűnügyi Bevetési Osztály egységeivel K. Andrást és T. Jánost Budapesten, míg L. Sándort – a budapesti nyomozók felkérésére – a Mátészalkai Rendőrkapitányság munkatársai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fogták el január 27-én.

A nyomozásban kiderült, hogy a rablók 600 ezer forintot szereztek meg a férfi bankkártyájáról, összesen csaknem 800 ezer forintnak megfelelő pénzt és műszaki cikkeket raboltak. A sértett könnyű, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mint kiderült, a rablás idején a lakásában lévő két elkövető – K. András és T. János – közül nem véletlen, hogy csak az egyikük beszélt és adott utasításokat; társa félt, hogy hangjáról felismeri a tulajdonos, mivel a felújításkor többször is beszéltek. A nyomozók a gyanúsítottaktól a lakásukban tartott kutatáson pénzt foglaltak le, és megtalálták a sértett mobiltelefonját, okosóráját, hangszóróját és azt a kést is, amelyet a férfi konyhájából vittek magukkal. 

Rovatok