Index Vakbarát Hírportál

Becsempészték a halottat a temetőbe Hajdú-Bihar megyében

2022. december 28., szerda 20:00

Szabálysértő és titkos temetést tartottak nemrégiben egy Hajdú-Bihar megyei temetőben, amiről sem a halott családtagjait, sem a temetkezési vállalatot, sem a temető személyzetét nem értesítették. Mindennek fejében még rendetlenséget is hagytak maguk után, megsértve a halott szentségét.

Első olvasásra furcsán hangozhat, de nemrégiben szabálysértő temetést tartottak Hajdú-Bihar megyében. A Haon információi szerint titokban, önhatalmúlag elvégzett temetés volt a minap az egyik hajdú-bihari településen. Az egyik temetkezési vállalat területileg illetékes szakembere arról számolt be a portálnak, hogy az elhunyt hamvait tartalmazó urnát egy szűk rokoni kör „becsempészte” a temetőbe.

A helyi temetőgondnok beszámolója szerint egy hattagú, feketébe öltözött család egy már meglévő sírnál, annak félig felhúzott fedőlapja előtt állt, majd a hantba helyezték az urnát. Ezt követően a fedőlapot valamelyest visszahúzták, és koszorúkat helyeztek a sírra.

A portál beszámolója szerint a temetőgondnok érdeklődve kérdezte meg a gyászolókat, hogy mit csinálnak, mire az egyikük ráförmedt, ezért a gondnok értesítette a polgármestert, aki felvette a kapcsolatot a sírnál megjelentek hozzátartozóival. Mint kiderült:

titokban és rendkívül szűk körben tartottak temetést.

A temetőgondnok szavai alapján csak az esemény reggelén kapott a család néhány tagja értesítést arról, hogy délelőtt 9 órára menjenek a falu temetőjébe. Ott derült ki számukra, hogy az elhunyt hozzátartozó hamvait tartalmazó urnát a már korábban eltemetett családtag sírjába teszik.

Ha ez nem lenne elég, a temetkezési vállalat képviselője elmondta, hogy a család rendetlenséget hagyott maga után, a sírkőhöz tartozó fedlap lelógott a sírról, és az egész hant méltatlan volt egy elhunythoz, a temetőlátogatókat joggal botránkoztatta meg a látvány.

A szakember továbbá azt is elárulta, hogy a hat családtagon kívül senki nem tudott semmiről, hivatalosan sem a hozzátartozókat, sem a temetkezési vállalatot, sem a temető személyzetét nem értesítették. Éppen ezért a halott a nyilvántartási rendszerbe sem került bele. A sírt a temetésen jelen lévő hat személy bontotta meg, ők ásták ki az urnának a helyet.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok