Index Vakbarát Hírportál

Újabb családtámogatásról döntött a kormány

2022. december 28., szerda 17:15

A kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert. Nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán.

Rendhagyó Kormányinfó keretében értékelte a 2022-es esztendőt Orbán Viktor miniszterelnök december 21-én délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár társaságában. A miniszterelnök pontokba szedve elemezte az évet.

Az egyik ilyen pontként a munkaalapú gazdaság fenntartását emelte ki a magyar kormányfő. Harmincéves csúcson van a foglalkoztatás – ismertette a miniszterelnök –, az emberek több mint hetven százaléka dolgozik. Csökkentették a költségvetési hiányt úgy, hogy visszaadták a 13. havi nyugdíjat, a családok adójának tekintélyes részét, valamint a 25 év alattiak adómentességét is bevezették. Orbán Viktor akkor arról beszélt, hogy terveik szerint a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet a gyermekeket vállaló nőknél harminc évre tervezik felemelni.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert. Hornung Ágnes bejelentése értelmében 

nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendelet már meg is jelent.

Mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál 

– emelte ki.

Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák is –emlékeztetett Hornung Ágnes.

AZ ÚJ SZJA-MENTESSÉG A harminc ÉV ALATTI ÉDESANYÁKNAK JÁR.

A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd – ismertette. Jelezte: ők nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is.

Tájékoztatása szerint ahogy a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is. Hornung Ágnes reményét fejezte ki, hogy a támogatási formát minél többen igénybe veszik majd.

Megjelent a rendelet

A Magyar Közlönyben meg is jelentek a már bejelentett szabályozás részletei. Mint írják, „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a 30. életévét be nem töltött, gyermeket vállaló nő a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29. §-a szerint meghatározott összevont adóalapját az e rendelet szerinti 30 év alatti anyák kedvezményével csökkenti”.

A 30 év alatti anyák kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét és a 25 év alatti fiatalok kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető

– olvasható a Magyar Közlönyben. E rendelet alkalmazásában 

fiatal anya az, akinek családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik.

A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult az a fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére vagy a magzatra tekintettel családi kedvezmény érvényesítésére jogosult.

A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

A rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

(Borítókép: Balaton József / MTI)

Rovatok