Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter Orbán Balázsnak: Nem azt kell nézni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben hogyan tudunk sikeresek lenni

2022. december 28., szerda 14:11

Az LMP társelnöke, Ungár Péter Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben reagált az Indexen megjelent Orbán Balázs-interjúra.

„Orbán Balázs egy ma megjelent interjúban arról beszélt, hogy »Európa megpróbálja levágni magát az olcsó orosz energiáról, miközben nincs határozott és megvalósítható elképzelése arról, hogy ezt az olcsó energiát mivel pótolja«” – írja posztjában a politikus. 

„Majd kifejtette, hogy aggódik Európáért, mert egy térség csak akkor lehet sikeres, ha rendelkezésre áll olcsó fosszilis energia, és érti, hogy az unió zöldátállásban gondolkodik, de ez drága, úgyhogy Magyarország inkább kimaradna belőle” – idézi lapunk Orbán Balázzsal készült interjúját.

Ungár Péter szerint ezek fontos gondolatok, leginkább azért, mert a zöldek számára tökéletesen egyértelművé teszik, hogy miért tartják magukat a kormány ellenzékének, hiszen „pont ez a gondolkodás az, amivel szakítanunk kell, ha túl akarunk élni”. 

Ez a gondolkodás okozta a mostani válságot, és ez a gondolkodás fog újra és újra még ennél is súlyosabb válságokat okozni. Amit a kormány mond, az nem a megoldás, hanem a probléma maga

– szögezte le az LMP társelnöke. A politikus szerint ez már nemcsak gazdasági kérdés, hanem az emberiség megmaradása a tét. Hiszen nem „sokat érünk majd a két százalékkal nagyobb gazdasági növekedésünkkel”, ha elfogy az élelmiszer és az ivóvíz, a Föld pedig élhetetlenné válik. 

 Nem azt kell nézni, hogy hogyan tudunk a jelenlegi gazdasági rendszerben sikeresek lenni, hanem azt, hogy miként tudjuk azt megváltoztatni úgy, hogy ne vezessen összeomláshoz. Nem azért kell küzdeni, hogy mi legyünk a legpofátlanabb potyautas, hanem azért, hogy senki ne lehessen az

– nyomatékosította Ungár Péter, hozzátéve, hogy a magyar kormány akkor is tévedésben van, „ha ennél kevésbé tágan vizsgáljuk a kérdést”. Hiszen az „olcsó fosszilis energia korszaka véget ért, pontosan tudjuk, hogy az évtized végére nem az lesz a sikeres, akinek sok gáz áll rendelkezésére”, hanem az, aki az energiát fenntartható módon tudja előállítani, és hatékonyan felhasználni.

A következő évtizedekben a verseny a hatékonyságról fog szólni, a magyar kormány mégis arra építi a politikáját, hogy ne vegyünk erről tudomást, ne fogadjuk el, hogy merre van a cél, sőt amilyen erővel tudunk, kezdjünk el a másik irányba futni, mert akkor néhány évig talán el lehet adni, hogy nem lemaradunk, hanem utcahosszal vezetünk

– zárta posztját Ungár Péter. 

Rovatok