Index Vakbarát Hírportál

Kettős szereposztásban van a kormány a Pedagógusok Szakszervezete szerint

2022. december 28., szerda 06:50

A pedagógus-szakszervezetek szerint csupán az indulatok csillapítására szolgál az, amit Novák Katalin elmondott karácsonyi interjújában és teljességgel ellentmond Orbán Viktor szavainak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mielőbbi részleteket vár a pedagógustársadalom jövőjét illetően.

Hiányos és csak az indulatok csillapítására szolgál a pedagógus-szakszervezetek szerint az, amit Novák Katalin a TV2-nek adott interjújában mondott.

Függetlenül minden európai uniós vagy egyéb forrástól és gazdasági nehézségtől, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon

– így fogalmazott a pedagógusok béremeléséről a TV2-nek adott karácsonyi Interjújában Novák Katalin köztársasági elnök. Az ATV Híradója felhívta rá a figyelmet, hogy ez a kijelentés szemben áll azzal, amit korábban Orbán Viktor mondott.

Mint írják, a miniszterelnök a novemberi parlamenti ülésen úgy fogalmazott, hogy csak akkor tudják jelentősen megemelni a pedagógusok bérét, ha Magyarország megkapja az uniós forrásokat. A köztársasági elnök kihangsúlyozta, „egyenrangú, korrekt viszonya van a miniszterelnökkel, rendszeresen, érdemben tárgyalnak egymással”.

Ez egy kettős szereposztás a kormány részéről

– mondta a csatornának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, aki szerint a Novák Katalin által elmondottakból látszik, hogy a köztársasági elnök ha kell, ütközést is vállal a kormány politikájával. A PSZ alelnöke úgy véli, ez azonban csak az indulatok csillapítására szolgál.

A PSZ december közepén egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét kezdeményezte, erről azonban nem esett szó az interjúban, éppen ezért Totyik Tamás szerint az, amit Novák Katalin elmondott „szép, de hiányos”. Úgy véli, hogy a „köztársasági elnök az egyetlen személy, aki belelát és érti is az oktatás helyzetét, ezért pozíciójánál fogva méltó lenne rá, hogy ezt a folyamatot elindítsa”.

A tanártüntetések jövőre is folytatódnak

Az, hogy Novák Katalin szerint függetleníteni kell az uniós forrásoktól a pedagógusok béremelését, Nagy Erzsébet szerint egybecseng mindazzal, amiért ők harcolnak már hosszú ideje.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mielőbbi részleteket vár a pedagógustársadalom jövőjét illetően.

A szakszervezet ügyvivője hozzátette, az a probléma, hogy nem tudják, ez az ütemezés pontosan hogyan is zajlana, mivel az uniós pénzek bizonytalansága jelenleg is fennáll. Felháborítónak és indokolatlannak tartja, hogy ettől teszi függővé a kormány a tanárok béremelését.

Azt mindkét szakszervezet megerősítette, hogy a megmozdulások 2023-ban is folytatódnak. Január másodikán indul a Tudás menete, ahol hat napon keresztül gyalogolnak a résztvevők a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól Budapestre, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumig.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok