Index Vakbarát Hírportál

A mentősök brutális képekkel hívják fel a figyelmet a petárda veszélyeire

2022. december 28., szerda 11:31

A szilveszteri tűzijátékokat szabadtéren lehet felhasználni, saját kertből vagy közterületről indíthatók, de a társasház ablakából és erkélyéről nem. A szilveszteréjjeli tüzek megelőzhetők lennének, ha mindenki betartaná a pirotechnikai eszközök használati szabályait – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

Arra figyelmeztetnek, hogy senki ne vásároljon tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy „csomagtartóból”, mert azok tűzvédelmi szempontból nem megfelelők. Petárdát azonban szigorúan tilos használni.

A rendőrség hétfőn bejelentette, hogy petárdázni szilveszterkor szigorúan tilos, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók.

A petárdák veszélyeiről az Országos Mentőszolgálat elrettentő röntgenfelvételeket tett közzé közösségi oldalán, hogy felhívja az emberek figyelmét, miért nem szabad petárdát vásárolni.

Ezért ne hagyjon pirotechnikai eszközöket a kocsijában!

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet legálisan beszerezni, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolójában felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

Minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elinduló tűzijáték miatt ég ki egy jármű, ezért az OKF azt tanácsolja, hogy a pirotechnikai eszközök ne maradjanak a kocsiban vásárlás után, illetve a következőkre hívja fel a tűzijátékot vásárlók figyelmét:

Azt tanácsolják, hogy a kutyatartók ne kössék meg a kutyájukat, inkább engedjék be a lakásba. Szilveszter éjszaka sok kutya elszökik, beszorul, beesik valahova. Gyakran a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszteréjjel az év többi napjához hasonlóan kétezer tűzoltó lesz készenlétben ötszáz járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot lát valaki, hívja a 112-es segélyhívó számot.

(Borítókép: Elhasznált és hátrahagyott szilveszteri pirotechnikai eszközök egy debreceni lakótelep parkjában 2020. január 1-jén. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok