Index Vakbarát Hírportál

Lezárult az LMP zöldkonzultációja

2022. december 29., csütörtök 13:24

Lezárult az LMP október közepén indított zöldkonzultációja: a csaknem tízezer válaszadó jelentős többsége egyetértett a kérdőívben megfogalmazott javaslatokkal – közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

A magyar lakosság elkötelezett a zöldfordulat mellett – összegezte az eredményeket Kanász-Nagy Máté, kiemelve: csak fenntartható, zöld megoldásokkal lehet kivezetni az országot az energiaválságból.

Elmondta: a válaszadók 95,5 százaléka értett egyet azzal, hogy a kormány mielőbb indítson országos épületszigetelési programot, jelentősen növelve a szigetelt lakóingatlanok mintegy 20 százalékos, az ausztriai mutató alig negyedére rúgó arányát – számolt be az MTI.

Jelezte: a szélerőmű-telepítés korlátozásának visszavonását 91,8 százalék pártolta, a napelemekre kivetett termékdíj eltörléséről pedig 91,5 százalék nyilatkozott pozitívan.

Kanász-Nagy Máté közölte: a válaszadók 72,3 százaléka mondott igent az egész országra kiterjedő, havi ötezer forintos klímabérlet gondolatára, és ugyanekkora volt azok aránya, akik szerint mielőbb fel kell mondani a paksi atomerőmű bővítésére kötött szerződést.

Hangsúlyozta: szemben a kormány „felelősségáthárító konzultációjával” ők olyan valódi problémákra keresték a választ, mint az energia- és a klímaválság vagy az energiaszegénység, és ezekben a kérdésekben „valódi alternatív válaszokat kínáltak”.

Rovatok