Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen sűríti járatait a BKK szilveszterkor

2022. december 29., csütörtök 10:32

A Budapesti Közlekedési Központ szerint az év utolsó napján és az új év első napján is érdemes a közösségi közlekedést választani. Egész éjszaka járnak a metrók, a HÉV-ek és a nagykörúti villamosok, az éjszakai járatok pedig a megszokotnál jelentősen sűrűbben indulnak.

Az év végén azonban az ünnepek miatt változik a forgalom nagysága. A BKK felmérést készített arról, hogy mikor mennyien ülnek autóba a kétmilliós, egyébként is nagy forgalmú fővárosban az év utolsó napján.

Az év végi ünnepi időszakban érezhetően kisebb a közúti forgalom, különösen a hétköznap délelőtti csúcsidőszakokban gyakorlatilag teljesen eltűnnek az utakról a torlódások. Mivel az év végi ünnepnapokon még egy átlagos vasárnapnál is jóval alacsonyabb értékeket mértek, ezért ezeken a napokon teljesen szabad áramlásról beszélhetünk a főváros útjain.

A két ünnep közötti hétköznapi, napi forgalom körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb a normál időszakhoz képest, míg a délelőtti csúcsidőben ez az érték 60 százalék, ami jelentős csökkenés. A Budapesti Mobilitás Terv (BMT) 2030-ra 15 százalékos gépjárműforgalmi csökkenést tűzött ki célul a jelenlegi napi forgalomhoz képest. Látható, hogy a két ünnep közötti hétköznapokon ez az érték 20 százalék, tehát elegendő lenne az év véginél kisebb forgalomcsökkenés a környezetbarát célok eléréséhez.

Egész éjjel közlekedő járatok

A december 31-ről január 1-jére virradó szilveszteréjszakán a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt valamennyi éjszakai autóbuszjárat jóval sűrűbben indul, továbbá egész éjjel közlekedik az M2-es és az M4-es metró, az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között (a Nagyvárad téren megállás nélkül áthalad), az M30-as állomáspótló autóbusz, illetve a 4-es és a 6-os villamos.

Ezenkívül hosszabbított üzemidővel jár az M1-es földalatti, illetve – a MÁV–HÉV tájékoztatása szerint – minden HÉV-vonalon egész éjjel közlekednek a vonatok.

Január 1-jén, vasárnap a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési rend szerint indulnak. Január 2-tól 6-ig – a meghosszabbított téli szünet miatt – az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben. A járatok menetrendje elérhető a BKK honlapján.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok