Index Vakbarát Hírportál

Háborog a szakma: tömeges pályaelhagyástól, összeroppanó egészségügytől tartanak

2022. december 30., péntek 08:28

Felháborodott az egészségügyi szakma: a szakszervezetek és a szakdolgozói kamara szerint a kormány nem tartotta be korábbi ígéreteit, ami miatt tömeges pályaelhagyástól, és az egészségügy összeomlásától tartanak.

Felháborodtak az egészségügyi dolgozók, amiért a korábbi ígéretekkel ellentétben csak júliusban kapják meg először a megemelt fizetést, ráadásul a mintegy 12 százalékos bérnövekedést is keveslik – mondta a szakszervezet, valamint az egészségügyi szakdolgozói kamara az ATV Híradójának.

Magyarországon az egészségügyi szakdolgozók az orvosi bér mindössze 27 százalékát kapják kézhez, ami jelentős mértékben elmarad az Európai Unió legtöbb országában fennálló 35-40 százalékos aránytól. A kormány célul tűzte ki, hogy a magyar szakdolgozói bérek közelítsenek az uniós átlaghoz.

A béremelés első üteme azonban – a korábbi ígéretekkel ellentétben – csak júliusban esedékes, a második pedig 2024 márciusában érkezik. Mindez 50 milliárd forintot jelent a költségvetésben.

Tömeges pályaelhagyás, összeroppanó egészségügy

„Mindenki arra számított, hogy januártól lesz egy jelentős béremelés, amit egyébként az orvosok meg is kapnak, méghozzá 11 százalékos mértékben” – mondta Soós Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Lehet, hogy lesznek, ahol sztrájkkezdeményezéssel fogunk élni, míg más helyen a dolgozók azon gondolkodnak, hogy beadják a felmondásukat. Minél képzettebb és minél inkább nyelveket beszélő fiatal kollegákról van szó, annál nagyobb az esély arra, hogy elmennek

– tette hozzá.

Hasonlóan borús képet festett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is. „Ha nem tartjuk meg a fiatal pályakezdőket, illetve a pályájuk első két évtizedében lévőket, akkor az egészségügy – legyen az magán, vagy állami – össze fog roppanni” – hangsúlyozta Balogh Zoltán.

(Borítókép: Win McNamee / Getty Images)

Rovatok