Index Vakbarát Hírportál

Így ünnepel a magyar: nem ünnepel, mert nincs mit

2022. december 30., péntek 16:58

Felmérés készült a lakosság körében, hogyan búcsúztatjuk idén az óévet és köszöntjük 2023-at. Az országos reprezentatív felmérésben ezer fő vett részt.

A december közepén készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége csendesen, filmet nézve, egy kellemes italt fogyasztva ünnepel szilveszterkor. Ezt a választ adta a megkérdezettek többsége arra kérdésre, hogyan búcsúztatja az óévet – írja a Napi.hu.

A Pulzus Kutató kérdéssora azt is megmutatta, hogy a telített wellness-szállodák a lakosság hány százalékának nyújtanak kikapcsolódást az év utolsó napjaiban. Nagyjából ugyanannyian mennek külföldre szilveszterezni (két-három százalék), mint ahányan a belföldi szállodákat (két százalék) választják. 

A többség otthon iszik és filmezik

A magyarok tipikus szilveszteri időtöltése az otthoni filmnézés egy finom ital kíséretében. A lakosság mintegy fele így tölti az év utolsó napját. Különösen igaz ez a 60 évnél idősebbekre és a felsőfokú végzettségűekre.

Ahogy az várható volt, a bulizás inkább a fiatalokat mozgatja meg szilveszterkor is: a 18–39 éves korosztályban majdnem kétszer annyian választják ezt a szórakozási formát az év utolsó napján, mint az átlagos adatok mutatják.

Iskolai végzettséget, lakóhelyet tekintve a városi, középfokú végzettségű fiatalokra jellemző leginkább a szórakozóhelyek és házibulik választása. A legkevésbé pedig a diplomások és a 60 évesnél idősebbek durrogtatnak petárdát december 31-én éjfélkor.

Számos okból dönthetnek amellett, hogy nem lépnek ki a hétköznapi mókuskerékből elfelejteni életük búját-baját, de a magyarokra jellemző híres pesszimizmus a felmérésben is megmutatkozik. A lakosság egyharmada válaszolta azt, hogy sehogy nem ünnepel, mert nincs mit ünnepelni.

(Borítókép: Szilveszter a budapesti Vörösmarty téren 2019. december 31-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok