Index Vakbarát Hírportál

Nem jelölték a zuglói év emberének a polgármestert, megismételték a szavazást

2022. december 30., péntek 17:17

A XIV. kerület polgármesterét első körben senki nem jelölte. A szavazást nem sokkal később lezárták, majd újraindították, ekkor már Horváth Csabára is voksolhattak a kerületiek.

Lapunktól értesült Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy a Zuglóiak Fóruma felmérése szerint az Év embere 2022-es szavazáson a riválisait jócskán megelőzve megnyerte a választást. A legnagyobb közösségi oldal több mint 16 700 zuglói lakost tömörítő zárt csoportjának nem reprezentatív, de nagy mintás szavazásán régi hagyomány szerint

évről évre szavazáson keresik azt a személyt, aki az adott évben a legtöbbet tette a XIV. kerületért.

A megmérettetésen a csoport tagjai közül bárki jelölhetett bárkit, aki valamilyen módon kötődik Zuglóhoz. A legtöbb voksot értelemszerűen a kerület közéletének aktív résztvevői kapták, egyebek mellett

A szavazás érdekessége, hogy Horváth Csaba polgármestert először senki nem jelölte, a szavazást pedig elindítása után nem sokkal lezárták, hogy aztán nulláról újra elindítsák. Ekkor már a versengők között a kerület vezetőjének neve is megjelent.

A megismételt voksoláson azonban Hadházy Ákos 41 százalékos támogatottsággal újra az élre került.

Horváth Csaba polgármestert azonban nemcsak ő, hanem Várnai László (14 százalék) és Borbély Ádám (5 százalék) is megelőzte. A végső adatok szerint a kerület vezetője a szavazatok 4 százalékát tudja maga mögött.

Hadházy Ákos az Indexnek azt mondta: politikájának homlokterében a tisztességes parlamenti választások feltételeinek megteremtése és a Magyarországot nagy mértékben sújtó korrupció elleni harc áll.

Erre kért felhatalmazást, és – szavai szerint – úgy tűnik, hogy céljainak elérését a zuglói szavazók is fontosnak tartják.

Horváth Csaba polgármester és Hadházy Ákos egyébként nem XIV. kerületi lakos. 

(Borítókép: Horváth Csaba. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok