Index Vakbarát Hírportál

A Belügyminisztérium kapja meg a kettévágott Honvédkórház felét

2022. december 31., szombat 07:53

Január elsejétől kezdve kettéválasztva fog üzemelni a fővárosi Honvédkórház. Az intézmény egyik része vasárnaptól kezdve a Belügyminisztérium irányítása alá kerül, és „Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház” néven folytatja a működését. A másik, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) részében megtartják a katonakórház bizonyos funkcióit.

Emiatt a dolgozók is új helyzettel szembesülnek, ám a változás részleteiről még csak a katonai státuszban foglalkoztatottak kaptak tájékoztatást, a tartalmáról azonban nem szabad beszélniük. A honvédséghez tartozó civil alkalmazottak még az utolsó munkanapon sem tudták meg, hogy mi vár rájuk az új évben. 

A legnagyobb bizonytalanságot a jogviszonyváltás kelti a civil munkavállalók körében – mondta Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszavának. Ők eddig honvédségi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, az intézmény átalakítás amiatt azonban szolgálati jogviszonyba kerülnek. 

Arról azonban nincsenek információik, hogy megtarthatják-e az eddig szerzett jogaikat és járandóságaikat. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az érintettek január 15-ig megkapják az új munkaszerződést, amelynek aláírását öt napig tehetik meg. Aki ezt nem teszi meg, annak másnaptól megszűnik a munkaviszonya. 

A szakszervezet még karácsony előtt megkereste az országos kórházi főigazgatót, hogy néhány kérdéssel kapcsolatban tisztábban lehessen látni, ám a levélre azóta sem érkezett válasz. A szakszervezet azt is leírta ebben a levélben, hogy az érintettek a két ünnep között kapjanak tájékoztatást a változásokról. 

A betegek számára először tapasztalható változás az lesz, hogy január elsején 12 órától másnap reggel hatig nem lesz elérhető a betegfelvétel és a sürgősségi ellátás az intézményben. Ebben az időintervallumban állítják üzembe az újonnan felálló Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház informatikai rendszerét.

Az intézetben fekvő betegek ellátása ezalatt is biztosított. Az esetleg jelentkező új pácienseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) átirányítja más intézményekhez, így több mint egy tucat kórház között osztja szét.

Azoknak, akikhez esetleg mentőt hívnak, az NNK utasítás alapján az Országos Mentőszolgálat diszpécsere talál intézményt. Akik maguk mennének valamilyen szakrendelésre, vagy sürgősségi ellátásért, azok a háziorvosuktól tudhatják meg, hogy melyik kórházba kell menniük. 

A Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki a változásokról 

2023. január elsejétől a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ részeként működő Honvédkórház ellátási feladatainak döntő részét új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház veszi át. Az újonnan létrejövő szervezet tevékenységét a belügyminiszter, mint a Kormány egészségügyért felelős tagja irányítja majd – olvasható a közleményben.

A civil egészségügyi ellátáshoz kötődő személyi állomány – és a kapcsolódó infrastruktúra is – átadásra kerül az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház részére, így a gyógyító tevékenység folyamatossága is garantált. Az új intézmény 2023. január 1-től átveszi a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ korábbi területi ellátási kötelezettségét, illetve továbbra is ellátja a honvédelmi rendszerhez kötődő igényjogosultakat.

Az átalakítások után a Magyar Honvédség szervezeteként fennmarad a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja. Annak érdekében, hogy a védelemegészségügy jelenleg is meglévő magas szakmai színvonalának további fejlesztése is biztosított legyen, a honvédelmi miniszter 2022. decemberében döntött az egészségügyi munkakörű katonák és honvédelmi alkalmazottak által betöltött beosztások és munkakörök meghatározásáról, amelyek szükségesek a Magyar Honvédség egészségügyi feladatai zavartalan ellátásához.

A Magyar Honvédség a jövőben is támogatja a civil egészségügyi ellátást, így az egészségügyi munkakörű katonák a továbbiakban is segítik az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház feladatainak ellátását – írja a közlemény.

Az átalakítás egyszerre szolgálja a civil egészségügy megerősítését és a honvédelmi haderőfejlesztési program keretében a védelemegészségügy reagálóképességének fokozását, továbbá a hazánk által, a NATO irányába a katonaegészségügy terén tett vállalások teljesítését, az ún. ROLE képességek kialakítását, továbbfejlesztését nagyban szolgálja.

Rovatok