Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: A magyar kormány érvei tiszta és egyenes szándékokat tükröznek

2022. december 31., szombat 10:52

A magyar kormány a migráció és a gyermekvédelem kérdésében nem enged. Varga Judit igazságügyi miniszter úgy látja, az Európai Parlamentnek mindenképpen változnia kell.

Az Európai Parlament (EP) morális válságba került. Ezt jelzi az a kirobbant korrupciós ügy, melyben az EP egyik alelnöke mellett több más személyt is letartóztattak. Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek adott év végi interjújában az uniós testületről úgy fogalmazott, ez az a plénum amely eddig számtalanszor politikai zsarolóeszközként használt eljárásokat az intézményekkel és a tagállamokkal szemben, a közelmúltban pedig politikai vákuumba akarta taszítani az Európai Bizottságot is.

A politikus úgy látja, kontinensünkön egyre többen tartják úgy, hogy a testület demokratikus deficittől szenved, amely maga után von egyfajta legitimációs deficitet is. Az EP régóta távol áll az európai emberektől és mindennapi problémáiktól.

Azt láthatjuk, hogy az elmúlt időszakban, az olyan válsághelyzetekben, mint a migráció, a Covid-járvány és a háború, vagy a magyar embereknek jogosan járó uniós pénzek kérdésében az EP mindig a probléma része volt a megoldás helyett. Ez a negatív spirál egyre komolyabb problémákat tár elénk. Nem véletlen, hogy a nyár folyamán a magyar Országgyűlés is határozati javaslatban fogalmazta meg, hogy az európai demokráciát ki kell vezetni abból a zsákutcából, ahová az EP kormányozta.

– jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy az Európai Parlamentnek mindenképpen változnia kell. Hozzáállásban, szerepfelfogásban és legitimációs forrás tekintetében is.

Család és gyermekvédelem

Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul a gyermekvédelmi törvényben foglaltak miatt. Ezt a miniszter úgy kommentálta, hogy a konzervatív magyar kormánypolitikának vannak olyan sarokpontjai, amelyekből nem engedhet. Ilyen a migráció és a gyermekvédelem kérdése is. A magyarok maguk akarnak dönteni arról, hogy kivel éljenek együtt az országban, és hogyan neveljék a gyermekeiket.

Az áprilisi népszavazáson 3,7 millió magyar mondta ki az egyértelmű álláspontját a gyermekvédelem kérdésében, és ez az álláspont teljes mértékben összhangban áll az unió alapjogi chartájával is.

Emiatt nevezte érthetetlennek az Európai Bizottság keresetét. A magyar kormány érvei tiszta és egyenes szándékokat tükröznek, tehát ennek tudatában fogják képviselni a magyar álláspontot az Európai Unió Bíróságán is. 

(Borítókép: Varga Judit. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok