Index Vakbarát Hírportál

Megvannak az időpontok, ekkor utalják a családi pótlékot

2023. január 2., hétfő 17:49

2023-ban minden hónapban érkezik majd utalás január kivételével, a hivatalos időpontok azonban nem mindig ugyanarra a napra esnek, és lehetnek benne csúszások is az igénylés különféle módjai miatt.

Miután decemberben a szokásosnál korábban érkeztek meg a családtámogatási ellátások a jogosultak részére, legközelebb csak február elsején várható a következő utalás. A Pénzcentrum összeszedte, mikor várható a családi pótlék 2023-ban, illetve hogy mit is kell róla tudni.

Amint arra a portál is felhívja a figyelmet, az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermekek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az úgynevezett nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás, azaz a családi pótlék formájában.

Az ellátásra a gyakorlatban minden gyermeket vállaló család jogosult, és csupán egy feltételnek kell megfelelni hozzá: nevezetesen, hogy a saját háztartásában neveljék a szülők gyerekeiket. Az igénylő lehet a vér szerinti szülő, a nevelőszülő, a gyám vagy akár az a személy is, akihez a gyermeket átmenetileg helyezték.

Mennyi az annyi?

A nevelési támogatás a kisgyermekek, a bölcsődébe, óvodába járók után jár, míg az iskoláztatási támogatást a tanköteles korba tartozó, azaz általános iskolás és középiskolás gyerekek után fizeti az állam. A szabályok szerint

A családi pótlék összege már 2008 óta nem emelkedett.

Mikor érkeznek az utalások?

A Pénzcentrum összefoglalója arra is felhívja a figyelmet, hogy a juttatás banki jóváírása után általában egy napot kell várni a pénz megérkezésére, míg a postai kifizetés akár három-öt napot is igénybe vehet, így érdemesebb az előbbit választani. 

A családipótlék-utalás hivatalos időpontjai a következőképp alakulnak 2023-ban:

Miként lehet igényelni?

A családi pótlék 2023-ban háromféleképp igényelhető: személyesen, online és postai úton. Személyesen a magyarorszag.hu-ról vagy a Magyar Államkincstár oldaláról lehet letölteni a nyomtatványt, amit kitöltve bármelyik budapesti vagy megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán vagy a kormányablakok egyikén le tud adni a személyes okmányok és igazolások másolatával.

Ugyanezeket a dokumentumokat postán is elküldheti a Magyar Államkincstár, 1919 címre. Amennyiben online szeretné igényét benyújtani, azt a Magyar Államkincstár aloldalán teheti meg a Kérelem családi pótlék megállapítására nyomtatvány címszó alatt.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok