Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn is megdőlt a napi melegrekord

2023. január 2., hétfő 19:14

Megdőlt a január 2-i napi országos melegrekord: a Tolna vármegyei Váralján megközelítette a 19 fokot a levegő hőmérséklete hétfőn. Ezzel 31 éves csúcs dőlt meg Magyarországon.

Az Időkép a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy hétfőn a Mecsek lábánál fekvő, Tolna vármegyei Váralján majdnem 19 fokig melegítette fel a levegőt a főn szél. Hozzátették: az új esztendő első hétfőjén délen és délnyugaton ismét több helyen mértek 15 fok feletti értékeket. 

Ezzel biztossá vált, hogy ma is megdőlt a napi melegrekord.

A január 2-i napi melegrekord eddig 16,4 fok volt, melyet 1992-ben Szentgotthárdon (Farkasfa) mértek.

Az Index is beszámolt róla, hogy 64 éves csúcs dőlt meg december 24-én Budapesten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint azon a napon 13,1 fokot mértek Lágymányosnál, ami több tizeddel meghaladta az eddigi éllovas értéket.

Megdőlt a január 1-jei napi országos melegrekord is: Sellyén 18,9 fokot mértek vasárnap. A délnyugat felől érkezett, szubtrópusi eredetű légtömegben az ország naposabb tájain 12 és 19 fok között alakultak a maximumok az év első napján.

A Sellyén mért 18,9 fok bizonyult a legmagasabbnak, ez 1,4 fokkal volt több, mint az ezen a napon 2022-ben, Főnyeden mért 17,5 fokos napi csúcs. A régi maximumhoz képest vasárnap nagyjából 15 mérőállomáson mértek magasabb hőmérsékletet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok